Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alshammar jagar Holms toppjobb

Therese Alshammar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Holm.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Holm lämnar toppjobbet. 

Och nu jagar Therese Alshammar hans plats. 

– Jag ska försöka ta den, och det känns väldigt bra, säger Alshammar. 

Den före höjdhopparen Stefan Holm har haft uppdrag inom IOK, internationella olympiska kommittén, sedan OS i London 2012. 

Men efter OS i Tokyo nästa sommar är det slut med det – och det kommer inte heller bli några andra internationella jobb framöver. 

– Att det inte skulle bli någon fortsättning inom IOK har varit klart sedan länge men jag har nu även tagit ett beslut om att det inte blir några andra internationella uppdrag heller, har Stefan Holm tidigare sagt till SportExpressen.

Och nu är det före detta simstjärnan Therese Alshammar på jakt efter Holms toppjobb. 

Alshammar är en av 30 kandidater till de fyra lediga platserna i IOK:s aktivas kommitté. – Jag ska försöka ta Stefan Holms plats nu, och det känns väldigt bra. När SOK frågade om jag var intresserad att kandidera tyckte jag att det lätt spännande, säger Alshammar som kontaktade Holm innan hon bestämde sig. 

– Jag ringde så klart Stefan och frågade om råd, och han avskräckte mig inte trots att han har sagt att det inte blir några fler internationella jobb för hans del på ett tag. Stefan sa att han tycker att det har varit ett jätteroligt och intressant jobb, och han har ju suttit i många olika kommittéer. 

”Det varnade han mig inte för”

En av anledningarna att Stefan Holm valt att avsluta sina internationella uppdrag är att han har tröttnat på hur han i vissa fall har bemötts.

– Det är tufft att bli kallad IOK-pamp, bli beskylld för att vara korrumperad fast jag inte är det och allt det där, sa Holm när beskedet kom för drygt en månad sedan. 

Therese Alshammar oroas dock inte för att hamna i en liknande situation. 

– Det varnade Stefan mig inte för. Men om man ska se på det krasst, jag tror att på de flesta ställen där det finns makt och mycket pengar, det kommer alltid att tilltala en viss typ av människor. Och det finns de som har dåliga sidor, och så är det inom många organisationer. Det är inget som är unikt för IOK. 

– Jag är ganska bra på att inte lyssna på vad som sägs eller skrivs om mig så jag tror inte att det kommer bli ett problem. Jag tänker mer att jag vill bidra till något positivt och jobba för det jag tror på. 

”En tuff match”

Det är idrottarna som tävlar under OS i Tokyo nästa år som får rösta på de 30 kandidaterna, och det är då det kommer avgöras om Alshammar kommer att knipa Holms plats. 

– Vi får se om jag räcker hela vägen fram, det kommer att bli en jättetuff match om de här fyra platserna. Men jag hoppas att jag lyckas. 

Om Therese Alshammar får IOK-jobbet menar hon att det finns frågor hon brinner extra mycket för. 

– Jag tycker att jämställdhetsfrågan är oerhört viktig. IOK har satt ett mål att det på ungdoms-OS 2022 ska vara 50/50 kvinnor och män. Jag tycker att det borde vara så redan 2020. Och att jämställdhet är något som borde skyndas på och vara en fråga som står högt på IOK:s agenda.

42-åriga Alshammar deltog i sex olympiska spel. Hon tog tre OS-medaljer och totalt 72 internationella mästerskapsmedaljer innan hon avslutade karriären i november 2016. 

Om åtta månader kommer det att stå klart om Alshammar tar en plats i IOK. 


LÄS MER: Alshammars oro för barnen 

 Så tränar Stefan och Melwin Holm

Träningsgnabb mellan far och son

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.