Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wibergs hårda kritik: ”Det här är helt galet”

Landslagsstjärnorna listar sina favorittävlingar.
Pernilla Wiberg sitter i Fis säkerhetskommitté och är kritisk till att programmet den här säsongen har utökats.Foto: OLLE SPORRONG/EXP/TT / EXPRESSEN
Österrikes Bernadette Schild kraschade och drog på sig en allvarlig knäskada i världscupspremiären i Sölden. Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Anna Swenn Larsson vill se fler slalomtävlingar, då hon bara kör en diciplin. Foto: DANIEL KOPATSCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Matts Olsson förstår kritiken och ser en utveckling där allt fler åkare blir nischade på en eller två discipliner. Foto: GEPA PICTURES/ DANIEL GOETZHABER / GEPA BILDBYRÅN

Motståndet är stort. 

Ändå har Fis valt att utöka antalet alpina tävlingar den här säsongen. 

– Det är helt galet. Det kan vara en av orsakerna till att vi ser mycket skador, säger Pernilla Wiberg. 

Samtidigt hyllar flera svenska åkare beslutet:

– Jag skulle vilja ha dubbelt så många tävlingar, men jag förstår de som kör alla discipliner att det är tufft, säger Anna Swenn Larsson. 

Årets alpina säsong saknar mästerskap. I stället blir det fullt fokus på världscupen, som fått en tung start.

Inför världscupspremiären i Sölden var kritiken stor.

Frustrationen var påtaglig hos flera tränare och ledare som var missnöjda med det internationella skidförbundet, Fis, beslut att lägga in sex nya tävlingar på programmet. 

Damerna kommer den här säsongen köra 41 världscupstävlingar och herrarna 44. 

Ett beslut taget av Fis, men som till och med dess ordförande Gian Franco Kasper har svårt att ställa sig bakom: 

– Jag vet att det inte är lätt för idrottarna och vissa organisatörer. Vi är nu vid gränsen, det råder ingen tvekan om det. Vi har för många lopp. Men Fis finns inte för att förhindra lopp, utan för att organisera lopp, har han sagt till nyhetsbyrån AP.

Helomvändning bakom problematiken

Även Fis säkerhetskommitté har varit emot det utökade programmet. Det berättar nu en av dess medlemmar Pernilla Wiberg.

– Det är helt galet, säger hon. 

Och menar att en stor del bottnar i de olika turer som varit kring den alpina kombinationen. 

– Det blev så på grund av att alpina kommittén i Fis hade tagit beslut att man ville ta bort kombinationen mer och mer till fördel för parallelltävlingarna och det var ett förslag som var uppe till styrelsen, och normalt sett går alla förslag igenom, men helt plötsligt ändrade sig styrelsen på VM i Åre. Det blev märkligt för många inblandade och gav biverkningar att det lades in fler tävlingar, säger Pernilla Wiberg. 

Redan innan detta har säkerhetskommitté menat att tävlingarna varit för många. 

– Vi har haft uppe det här många gånger att det är ett för tajt tävlingsschema om man vill åka alla grenar. 

”En av orsakerna till skador”

Pernilla Wiberg ser nu ökade skaderisker som en konsekvens av beslutet: 

– Kroppen hinner inte återhämta sig. Tittar vi på herrsidan i januari så ligger de tre tuffaste och mest utmanande störtloppen tre veckor på raken efter varandra. Det är självklart att man blir utsliten då. Så det kan vara en av orsakerna till att vi ser mycket skador.

 Pernilla Wiberg menar att anledningen bakom beslutet att utöka antalet tävlingar är kommersiell. 

– Fis ägs av alla nationella förbund som alla vill ha tävlingar, för med tävlingar kommer sponsorer och intäkter. Då blir det en press att lägga tävlingar på fler ställen och ibland tänker man inte riktigt på åkarnas bästa. 

Anna Swenn Larsson vill se fler tävlingar

Förändringen berör främst de åkare som åker såväl teknik- som fartdiscipliner. Den amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin är en av åkarna som nu får ett tufft program, med många och långa resor. 

Bland de svenska åkarna är det dock få som berörs nämnvärt, då de främst är specialiserade på en eller två grenar. 

– Jag skulle vilja ha dubbelt så många tävlingar, men förstår dem som kör alla discipliner att det är tufft. Men jag hoppas att de fortsätter med lika många slalomtävlingar framöver och även lägger till fler parallellslalomtävlingar, säger slalomåkaren Anna Swenn Larsson. 

– Det är svårt för mig att ha förståelse för, för det är fortfarande för få tävlingar för mig. Men ska du köra för att vinna totalcupen då kan du inte stå över så mycket, och då förstår jag att de riktar kritik. Och den kritiken kan de ha lite rätt i, säger Matts Olsson.

”Omöjligt att köra ett fullt program”

Storslalomåkaren ser en utveckling där allt fler väljer att nischa sig på en eller två discipliner: 

– Jag tror det är omöjligt att köra ett fullt program. Både av den anledning att det är mycket race och att allt fler blir nischade och väljer grenar vilket gör att kvaliteten går upp. Då blir det svårt för de som kör allt att hinna träna tillfälligt i alla discipliner, säger Matts Olsson. 

Estelle Alphand kör slalom och storslalom. Den här säsongen ska hon även lägga in en del tävlingar i super G, vilket gör att hon kommer tävla mer än de flesta av hennes svenska lagkamrater. Hon ser en fara med det utökade programmet. 

– Jag ser en risk att det blir fler skador för att det blir för hård belastning. Det kan bli tufft både mentalt och fysiskt, säger Alphand. 

 

LÄS MER: Frida Hansdotter: ”har varit min ensak och sorg” 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

OS-hjälten gör sin sista säsong

Andre Myhrer vann OS-guld i slalom 2018. Årets säsong blir hans sista.