Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuffa skattesmällen för Wiberg: ”Den kändes”

Pernilla Wiberg flyttade till Monaco för 24 år sedan men är hemma i Sverige då och då.
Pernilla Wiberg har sedan karriärens slut arbetat som expert i SVT.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Pernilla Wiberg tillsammans med maken Bödvar och barnen Axel och Sofia. Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
1 / 7

Hon är en världens mest framgångsrika alpina skidåkare.

Själv stoppar Pernilla Wiberg, 48, sina barn från att satsa på samma sport. 

– Det är medvetet att vi styr bort dem från det, säger Wiberg som också berättar om  den passionerade kärleken, livet i Monaco och kritiken mot Sverige. 

Stekt strömming, potatismos och rårörda lingon. Pernilla Wiberg passar på att beställa något som inte går att få hemma i Monaco. 

Det är en grådisig torsdag i Stockholm och lunchtid, den före detta alpina stjärnan står inför en intensiv jobbhelg. Hon har varit med sedan starten av ”Vinterstudion”. 

– Ja, faktiskt ett bra tag innan dess också. Jag hoppade på expertjobbet direkt efter att jag hade mitt första uppdrag under VM i Sankt Moritz 2003. 

– Även om det innebär mycket jobb under vinterhalvåret så stormtrivs jag.

Redan innan årets vintersäsong startade var Pernilla Wiberg i gång med tv-jobb. Den kommande säsongen kommer hon att ha en programledarroll i "Mästarnas mästare". 

– Det var lite nervöst innan, men jag gillar å andra sidan utmaningar och skulle väldigt gärna göra mer tv i framtiden. Men det är så klart lite svårare eftersom jag bor där jag bor. 

Sedan 24 år tillbaka bor Pernilla Wiberg i Monaco.

– Vi har inga planer på att flytta, vi är privilegierade som kan ha det så här. Dels för barnens skull som går i en bra skola och lär sig språk. Samtidigt får vi det bästa av två världar med ett boende i Monaco och huset i Åkersberga. 

– Det är möjligt att vi lämnar Monaco någon gång i framtiden, men då tror jag att vi snarare flyttar till Frankrike och inte Sverige. 

Wiberg med VM-bronset i störtlopp 1997.Foto: © BILDBYRÅN

”Risken är enorm”

Pernilla Wiberg är gift med Bödvar Bjerke, tillsammans har de barnen Axel, 15, och Sofia, 11.  

Båda barnen håller på med idrott, Axel fotboll och Sofia gymnastik, även om hon tagit en liten paus just nu. 

Att barnen inte ägnar sig åt alpin skidåkning är ingen tillfällighet. 

– Det är medvetet som vi har styrt bort dem från det. Med tanke på min bakgrund och att Bödvar har varit skidtränare på elitnivå är risken stor att barnen skulle få enorm press på sig om de satsade på skidåkning. Så det känns bra att de inte gör det, för deras egen skull. 

Hur är du som idrottsmamma?

– Det där är en lite jobbig fråga att få, för jag tror att jag är för tuff ibland. Min son Axel säger att han vill spela i Barcelona en dag. Och har man det målet krävs det otroligt mycket, och ibland kan jag tycka att han inte riktigt inser det...

– Men jag har fått lära mig att vara tyst. Bödvar är mycket bättre där, lugnare och mer metodisk. 

Att Pernilla Wiberg en gång flyttade till Monaco berodde delvis på att hon hamnat i ekonomiskt kaos. Efter att rådgivare placerat stora delar av hennes då intjänade tillgångar på Isle of Man åkte Wiberg på en skattesmäll på åtta miljoner. 

Pengar hon tvingades betala in till Skatteverket. 

– Det var tråkigt att det blev så, och det hade kunnat undvikas om jag hade haft bättre rådgivning. Samtidigt är min karaktär inte att gräma mig. Det som har hänt har hänt, och det fanns säkert någon mening med det. 

Rent ekonomiskt, skulle du kunna sluta jobba nu och klara dig ändå?

– Nej, det tror jag inte. Tyvärr tjänade jag inte så mycket under min karriär som folk kanske tror. Och den där skatteskulden, den kändes. 

Pernilla Wiberg tar OS-guld i kombination i OS i Lillehammar 1994. Foto: PAUL HANSEN

Pernilla Wiberg berättar att hennes nyfikenhet drivit henne framåt genom livet, både som aktiva idrottare och efter karriären. Och att hon alltid haft en stark självkänsla.

– Jag antar att den grundar sig i min uppväxt. Jag hade en trygg tillvaro med mina föräldrar och syskon. 

”Jag känner mig sliten”

Två OS-guld, fyra VM-guld och 24 världscupsegrar är bara en del av Pernilla Wibergs meritlista som gör henne till en av Sveriges mest framgångsrika idrottare någonsin. 

Men de stora framgångarna hade också ett pris, Pernilla Wiberg har genomgått tolv knäoperationer. 

Hur hennes kropp mår i dag? 

– Jag börjar känna mig sliten, det måste jag erkänna. Jag har broskskador i mina knän och ju äldre man blir desto mer ger det sig till känna. Det är tufft. 

För att undvika smärtor tränar Pernilla Wiberg minst fem gånger i veckan.

– Det måste jag, framför allt köra benmuskler stenhårt på gymmet. Annars får jag ont direkt. 

”Långt ifrån det”

Efter lunchen ska Pernilla Wiberg vidare till SVT för att lära sig den nya tekniken för grafiken där hon förklarar vad som händer i tävlingarna. 

– Jag försöker verkligen använda min erfarenhet och förklara för tittarna vad som händer. Jag hoppas och tror att det ger ett mervärde i sändningarna. 

I vinter väntar alpina VM i Åre, Pernilla Wiberg ser fram emot mästerskapet men är samtidigt krass vad det gäller förhoppningarna på svenska framgångar. 

– Visst, vi har både André (Myhrer) och Frida (Hansdotter) som tog guld i OS senast, och Matts (Olsson) som varit på pallen i världscupen. Men sedan ser det helt ärligt ganska knapert ut. 

– I fartdisciplinerna hade svenska förbundet ett uttalat mål om att ha fyra startande i alla discipliner i Åre-VM 2019. Det är vi ju tyvärr ganska långt ifrån. Framför allt så ser det riktigt tunt ut på herrsidan. 

Pernilla Wiberg säger att hon gärna skulle se att Sverige tog hjälp för att bli mer framgångsrikt.  

– Jag tjatar hela tiden om att man borde samarbeta med Norge. Det gjorde man på min tid. Och de är ju fortfarande världsledande. Jag förstår helt ärligt inte varför Sverige inte samarbetar med en nation som är så mycket bättre, utan i stället samarbetar med Danmark och Finland. Jag tycker det är märkligt. 

– Det är alltid bättre att träna med de som är bättre.  

Rycker förbundet i dig och vill ha dig som landslagstränare? 

– Nej, den frågan har jag aldrig fått. 

Är du sugen på att bli tränare? 

– Nu på senare år har jag känt att det inte skulle vara helt fel. När jag slutade kunde jag absolut inte tänka mig det. Då kände jag att jag kommer bli så arg på dem som bara slänger bort sin tid på att inte göra det jobbet som krävs. 

– Men det kanske skulle gå bättre nu, jag har nog blivit lite mjukare i kanterna med åren. 

Passionerat förhållande

Pernilla Wiberg skrattar, precis som när jag frågar om hon vet att det är tioårsjubileum nästa år. 

– För vad då? Ja, just det. Bödvar och jag har varit gifta tio år då. Vi är fortfarande lika kära men jag måste medge att både jag och han har glömt bort bröllopsdagen ett par gånger. 

– Men vårt förhållande är fortfarande passionerat och det är det viktigaste. 

Pernilla Wiberg och maken Bödvar, nästa år firar paret tioåriga bröllopsdag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG