Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wiberg stoppad av polis i Monaco

Omkring en miljon smittade världen över.
Pernilla Wiberg.Foto: OLLE SPORRONG/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Pernilla Wiberg på Kristallen i somras.Foto: OLLE SPORRONG
Wiberg som aktiv.Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL

När hon går ut måste lappen där det kryssats i varför hon vistas utomhus vara med. 

Men under en promenad i helgen stoppades Pernilla Wiberg ändå av polis. 

– Han sa till oss att vi inte fick stanna och prata, säger den forna alpina stjärnan som berättar om karantänen hemma i Monaco. 

Balkongen på lägenheten har nyttjats mycket de senaste veckorna. 

I snart tre veckors tid har Pernilla Wiberg och hennes familj, maken Bödvar Bjerke och deras två barn Axel och Sofia, suttit i karantän i hemmet i Monaco. 

– Det är ett annorlunda liv just nu, helt klart, säger Wiberg när SportExpressen når den forna alpina stjärnan på telefon. 

Pernilla Wiberg har sedan 25 år tillbaka bott i Monaco. Men den senaste tiden liknar inget annat.

– Monaco följer samma regler och restriktioner som Frankrike under corona-pandemin. Så det är till exempel bara mataffärer och apotek som är öppna. Och går man ut måste ha med sig en lapp där man kryssat i varför man vistas utomhus, säger Wiberg och berättar vidare om reglerna för i vilka sällskap man får röra sig. 

– Man får bara gå ut två från samma familj samtidigt. 

Max en timme om dagen är det som gäller för utomhusvistelse, och så länge man har med sig sin lapp är det tillåtet att handla, promenera och träna. 

Pernilla Wiberg: ”Tror det är jätteviktigt”

Chansen att få komma ut och träna missar inte Pernilla Wiberg. 

– Jag tror att det är jätteviktigt att fortsätta med det, precis som att försöka ha rutiner överlag. Att som nu, när barnen pluggar hemifrån, att man ser till att äta tillsammans varje dag. Och att man kommer ut den stunden som man tillåts vara utomhus. Det försöker vi vara noga med, att ta med barnen ut och idrotta varje dag. 

Alla gym är stängda i Monaco och även utomhusgymmen är avspärrade och man får inte jogga längs med havet. 

Pernilla Wiberg menar dock att det inte är några problem att träna, det gäller bara att vara lite påhittig. 

– Jag sprang i trappor häromdagen, men eftersom jag har problem med knäna så har jag svårt att springa nedför så jag tog hissen från nionde våningen hela vägen ner till garaget och sprang uppför i stället. Det var jättebra träning. Och jag kan verkligen rekommendera det om man har knäproblem. 

Att restriktionerna och reglerna är mycket hårdare i Monaco än i Sverige tycker inte Pernilla Wiberg är speciellt märkligt. 

– Jag tror att mycket handlar om att man umgås på ett helt annat sätt i södra Europa än i Skandinavien. Och här nere bor man dessutom verkligen på varandra, Monaco är världens mest tätbebyggda stad sett till capita. 

– Riktigt så är det ju inte Sverige. Och kanske är det enklare att inte ha så strikta regler då.  

”Polisen kom fram”

Pernilla Wiberg berättar om hur det kontrolleras att invånarna i Monaco följer reglerna. 

– Monaco är generellt en stad med många poliser så det är väldigt enkelt för dem här att övervaka. Både med hjälp av alla kameror som är uppsatta över allt och poliser. 

Och förra helgen stoppades Wiberg själv av polis.

– Jag och min dotter var ute och gick i söndags. Och då träffade vi ett annat par, bekanta till oss, som också var ute och promenerade. Så vi stannade upp tre-fyra meter ifrån varandra och pratade i sju–åtta minuter men då kom det en polis som sa att: ”jag är ledsen, men ni måste gå vidare. Ni får inte stå stilla och prata”. Polisen ansåg att vi hade brutit mot reglerna.

– Men så länge man gör det man tillåts göra är det inga fara, och poliserna är oerhört trevliga så det är inga problem. 

Att hela familjer nu tvingas vara hemma tillsammans mer eller mindre dygnet runt tror Pernilla Wiberg kan vara tufft för en del. 

– Det kan nog vara jobbigt för de familjer som inte är vana att vara så mycket ihop hela tiden. Men där har vi en fördel, att vi är vana vid det. När jag var aktiv bodde jag och Bödvar på varandra mer eller mindre hela tiden. 

– Och sedan jag slutade har jag jobbat hemifrån i stort sett hela tiden, förutom när jag rest. Så utifrån det är det inte jättestor skillnad för vår familj.

”Då får vi se hur det blir”

Pernilla Wiberg har varit expert i SVT:s ”Vinterstudion” ända sedan starten av programmet för 12 år sedan. 

Och kommer att vara så även nästa säsong. 

– Jag skrev ett nytt treårsavtal med SVT i höstas. Så det återstår två år till. Nästa säsong har ju SVT fortfarande alla rättigheter också. Sedan får vi se hur det blir på det tredje året på kontraktet, när både längd och de alpina tävlingarna försvinner. 

– Men det är långt dit, och mycket kan hända innan dess. Det har man lärt sig när det kommer till sändningsrättigheter. 

Sportevenemangen som stoppats av coronaviruset

Sportevenemangen som stoppats av coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.