Wiberg om Shiffrin: ”Låter paradoxalt”

Mikaela Shiffrin har dominerat den alpina världscupen de senaste åren. I år ser det dock annorlunda ut.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA:s storstjärna Mikaela Shiffrin har ett nattsvart år bakom sig.

Trots det tror SVT-experten Pernilla Wiberg att Shiffrin kommer att dominera under VM i Cortina.

– Det låter kanske paradoxalt, men jag tror det, säger Wiberg. 

Det har varit ett minst sagt prövande år för Mikaela Shiffrin. Året 2020 började med att hennes pappa, Jeff Shiffrin, plötsligt gick bort. Efter månader av sorgearbete skulle Mikaela Shiffrin tävla igen i mars förra året - en tävling som ställdes in på grund av coronapandemin. När det väl var dags för Shiffrin att göra sin comeback i oktober skadade hon ryggen på en träning och fick stå över. 

I november 2020 stod Shiffrin vid start i den finska orten Levi. I samma ort slog hon 2019 världsrekordet för flest individuella världscupvinster i slalom. Den efterlängtade comebacken resulterade i en andraplats. De följande tävlingarna har inte heller visat prov på Shiffrins annars solklara åkande. SVT-experten Pernilla Wiberg tror dock att Shiffrin ändå placerar sig i topp. 

– Jag räknar faktiskt ändå med att hon blir VM-drottning. Det kanske låter lite paradoxalt, säger Wiberg.

Mikaela Shiffrin slog igenom i världscupen 2012 när hon tog sin första världscupseger i Åre. Därefter har hon gått från klarhet till klarhet och stått på pallen 100 gånger. Under förra VM, 2019 i Åre, stämde allt. 

Guld i slalom. 

Guld i super-G. 

Brons i storslalom. 

Situationen inför detta VM är dock en helt annan. Shiffrin ligger nu på en sjunde placering i den totala världscupen inför VM i Cortina. I den italienska orten har Shiffrin tidigare åkt bra, vilket Wiberg tror är positivt för Shiffrin. 

– Det är ju väldigt stor bidragande orsak till att man kör bra. Då vaknar man på morgonen med positiva tankar automatiskt. Det är mycket enklare att komma i form tills man står där vid starten än om man vet att man förra året körde ur och året innan det också, säger hon. 

”Jag tror att ett VM kan få henne att tända till”

Shiffrin själv har tidigare pratat om en inneboende ilska under en presskonferens via Zoom inför sin första tävling efter pandemin.

– Jag är extremt arg. Jag är arg för att min pappa dog. Jag är arg över hur ensam jag känner mig de flesta dagarna. Men jag är samtidigt tacksam över hur nära jag har min mamma, berättade Shiffrin.

Den här ilskan tror Wiberg kan få Shiffrin att prestera bra, om hon bara kan kanalisera ilskan till energi. 

– Jag tror på henne, just för att hon är den elitidrottare hon är. Fast hon har gått igenom otroligt jobbiga året så är hon en sån person som kan fokusera och kanalisera det här på ett bra sätt. Jag tror att VM är den katalysatorn för att hon ska få fram det där lilla extra från sin kapacitet. Då är det en otrolig boost faktiskt, säger Wiberg. 

Efter en halvtuff start har Shiffrin tagit ledigt från den sista tävlingen innan VM. Hon valde att fokusera på träningen och ställer i Cortina upp i fler discipliner än någonsin. 

– Det vittnar ju verkligen om att hon känner sig stark och har lust igen att köra fart. Jag tror att hennes tankar har varit väldigt splittrade fram tills nu, men jag tror att ett VM kan få henne att tända till, säger Wiberg.

Alpina VM avgörs just nu i Cortina och sänds i SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.