Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wiberg om kärleksdramat: ”Jättesvårt att bestämma”

Fem snabba frågor till Pernilla Wiberg
Pernilla Wiberg är fortsatt expert för SVT:s ”Vinterstudion”
Foto: MARCO PIOVANOTTO / STELLA PICTURES/DDP/ABACA
Pernilla Wiberg i SVT:s studio med programledaren Yvette Hermundstad och Maria Pietilä Holmner.
Foto: BILDBYRÅN
Skidskyttestjärnorna Jesper Nelin och Hanna Öberg var tidigare ett par
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Pernilla Wiberg med maken Bödvar Bjerke
Foto: CECILIA LILJETON / IBL

Den svenska vintern är en bit bort men vintersporten är redan här.

Förutsättningarna är förändrade men Pernilla Wiberg ska fortsätta som expert för ”sitt gäng” – SVT.

I en längre intervju pratar Wiberg bland annat om SVT:s nya konkurrent, sin syn på kärlek inom ett landslag och Sveriges alpina kris.

– Det är hårda ord men man måste ju ta sig en funderare, säger Wiberg.

Under helgen smyger den alpina världscupen i gång med storslalom i Sölden både lördag och söndag. Tävlingarna sänds i SVT och precis som vanligt är Pernilla Wiberg experten som ska guida tittarna.

Hon ser fram emot vintern.

– Det är en OS-säsong och det är det bara vart fjärde år. Att få medalj i OS är något man bär med sig hela livet. Det gör man med VM också men OS är ett snäpp upp, säger Wiberg.

Det svenska landslaget kommer från en historisk svag säsong – den sämsta på 47 år. Sara Hectors andraplats i storslalom i Courcevel var den enda pallplatsen i världscupen och inte sedan 1974 har Sverige presterat sämre.

– Det är tufft att ta emot. Men vi hade ingen Anja (Pärson), ”Pillan” eller Ingemar Stenmark den här säsongen, säger den alpine chefen Tommy Eliasson Winter till SVT.

Pernilla ”Pillan” Wiberg tycker själv att det är kris i svensk utförsåkning.

– Ja, det kan man väl egentligen säga. Det är hårda ord men man måste ju ta sig en funderare. Vad berodde det på att vi hade den sämsta säsongen på över 40 år?, säger hon och fortsätter:

– Man kan gömma sig och säga att Anna Swenn-Larsson var skadad och att Kristoffer Jakobsen hade otur. Det finns många sätt att se det men rent krasst har vi saknat bredden under en ganska lång tid.

Pernilla Wiberg inför säsongen

Pernilla Wiberg tror att det alpina landslaget är medvetna om sina problem och jobbar med dem.

– Vi har en yngre generation som kommer väldigt starkt på damsidan och talanger finns det jättegott om. Det ska vi inte vara oroliga för. På herrsidan finns till exempel Adam Hofstedt som vann medaljer på ungdoms-OS senast, säger Wiberg.

– Det finns talanger och det gäller att få kontinuitet i det arbetet. Att man litar på de tränare som finns och har ett långsiktigt mål och får jobba med det i lugn och ro. Det har bytts många tränare de senaste åren och det tror jag har varit lite jobbigt, speciellt för mellangenerationen. André Myhrer och Matts Olsson var självgående med tränarna man hade men den yngre generationen är mer sårbar när man byter grunden med tränarna.

Pernilla Wiberg om Anna Swenn-Larsson

– Hon fick covid och skadade foten förra året så det är klart att förväntningarna på att hon är tillbaka är väldigt höga. Det blir intressant att se om hon lyckas hålla sig kylig utifrån det. Att hon inte tar på sig för mycket press, att hon åker sin egen åkning och kommer tillbaka till den fantastiska form hon var i som hon inte fick visa upp.


– Det är alltid tufft efter en skada, man har lite funderingar om man har gjort rätt och är tillräckligt stark. Det ska man komma ihåg och ha i bakhuvudet de första tävlingarna. Vi hoppas att det visar sig att hon kan vara med och fajtas med Petra Vlhová och Mikaela Shiffrin och gänget.

Kan vi hoppas på ett genombrott från någon av de yngre?

– På damsidan har vi ett helt koppel av åkare som har visat framfötterna på junior-VM framför allt. De tog också några poäng i fjol men det gäller att de etablerar sig ännu mer i år. Det som är bra är att Anna Swenn-Larsson är tillbaka. Det blir alltid skönare att den som är stjärnan i laget är där och frontar, så får de unga åkarna lite mer tid på sig och inte allt strålkastarljus på sig direkt. Det är Sara Rask, Elsa Fermbäck, Jonna Luthman, det är verkligen jättemånga där bakom. Det ser bättre ut på damsidan än på herrsidan just nu. 

Ligger grunden på plats för att det ska bli bättre nu?

– Vi får hoppas det. Det sämsta på över 40 år låter inte bra. Det är lite upp till bevis den här säsongen, jag hoppas verkligen att det ser bättre ut i vår när vi summerar sedan.

Pernilla Wiberg om Kristoffer Jakobsen

– Så nära var han på VM i Cortina i fjol... Men så är det för alla idrottare, att det är stolpe ut ibland. För honom ganska ofta tyvärr. Han har en enormt hög nivå, det vet alla. Men det gäller att ta ner det i två åk och det jobbar han med den mesta delen av tiden tror jag.


Vad krävs för att man ska göra det?


– Det där är jättesvårt. Jag sitter inte inne i hans huvud men det kan vara en mental grej, att han måste jobba lite mentalt. Där tror jag att de åkarna och de tränarna som är runt Kristoffer är otroligt viktiga. Jag vet att han har bra stöd från familjen också. Att hjälpa honom att hitta balansen för hur hårt han ska satsa och ändå vara med i toppen är jättesvårt. Vi hoppas att han har hittat fram till det på ett eller annat sätt.

SVT tappar rättigheter

Den inledande världscuphelgen kommer bli ”som vanligt” för de svenska tittarna. Men majoriteten av tävlingarna under säsongen kommer sändas av Nent Group. SVT har kvar tävlingarna i Schweiz och Österrike.

– Konkurrens är alltid bra, det måste man ha när man håller på med tävlingsidrott. Det gör oss alla bättre. Så ser vi det på SVT och Vinterstudion, att vi har fått stark konkurrens av Nent som säkert kommer göra det jättebra, säger Pernilla Wiberg.

– Vi fortsätter göra det vi har gjort och skruvar det lite för att göra det ännu bättre. Vi har Sölden på lördag och söndag och Kitzbühel. Vi har många bra tävlingar och det är klart att det är synd på ett sätt men man får alltid hitta någon positiv vinkling på det. Vi kommer nog bli bättre allihopa så de som gagnas blir förhoppningsvis publiken.

Du låter väldigt trogen till SVT när du pratar. Du säger ”vi” som en del av gänget, du är inte bara där som inhyrd expert?

– Om man säger så här: Jag har alltid valt jobb efter gänget, det var rätt ord att välja. Det är viktigt att man trivs med de man jobbar med och det gör jag på SVT och har alltid gjort. Vi kör vidare. Jag har kontrakt ett år till, sedan får vi se vad som händer nästa år.

Fick du något erbjudande om att gå över?

– Jag fick faktiskt inte det. Det är väl för att jag har varit med SVT så länge antar jag.

Pernilla Wiberg skrattar.

– Eller så är jag inte tillräckligt bra helt enkelt. Man får välja vad man vill men jag ser alltid positivt på saker och ting.

Wiberg: ”Kärleken är gränslös”

Många alpina tävlingar försvinner från SVT – men skidskyttet är kvar.

Pernilla Wiberg har läst om dramat som varit i skidskyttelandslaget, där Hanna Öberg som var ihop med Jesper Nelin nu är tillsammans med Martin Ponsiluoma samtidigt som Nelin har blivit ihop med Ponsiluomas exflickvän.

Wiberg själv upplevde ett annat kärleksdrama för 20 år sedan. Då avgick den dåvarande damtränaren Heinz-Peter Platter eftersom Wibergs pojkvän Bödvar Bjerke skulle vara med i landslaget som ledare. Under en period lämnade också Wiberg svenska landslaget och tränade med Norge i stället.

– Man kan säga rent generellt att man kan ha hur mycket regler som helst som man ska följa när det gäller olika saker men kärleken rättar sig inte efter några regler, säger Wiberg innan hon skrattar högt.

– Det där är jättesvårt att bestämma. Att tränare och åkare i laget inte får ha några kärleksrelationer går inte. Det där måste bara ha sin gång och så är det viktigt med tränare och ledare som kan sköta det på ett bra sätt. Så kan jag säga och det verkar som att det har gjort det i skidskyttelandslaget, det verkar fungera. 

Men det går inte att undvika att saker händer?

– Nej, exakt. Kärleken är gränslös. Eller regellös...

Ur arkivet: Wibergs känslosamma tal

Pernilla Wiberg vann Idrottsakademiens hederspris 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.