Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wiberg: "Nowén bad mig fara åt helvete"

Pernilla Wiberg.
Foto: Emil Nordin
Ylva Nowén.
Foto: Cornelia Nordström

Pernilla Wiberg lämnade det svenska landslaget för att i stället träna med det norska.

Nu berättar den förra alpina stjärnan om konflikten med landslagskollegan Ylva Nowén, som ledde till att hon satsade på ett eget upplägg.

– Hon är den enda som bett mig fara åt helvete direkt i ansiktet, säger Wiberg i Kanal 5:s "Ett jobb för Berg".

Pernilla Wiberg stod på toppen av sin karriär. Med tre OS-guld i bagaget och en nyvunnen seger i totala världscupen var hon inför säsongen 1998/1999 redo att satsa vidare mot nya medaljer.

Wiberg hade dock ett krav inför den stundande säsongen: hon ville ha med pojkvännen Bödvar Bjelke på resorna med landslaget. En idé som inte uppskattades av alla inom den svenska gruppen, och som senare ledde till att Pernilla Wiberg lämnade Sveriges landslag.

Det är i Kanal 5-programmet "Ett jobb för Berg", där Carina Berg träffar olika kända svenska personligheter, som Wiberg berättar om konflikten med den dåvarande landslagskollegan Ylva Nowén.

– Vi hade riktiga fajter. Hon är den enda som bett mig fara åt helvete direkt i ansiktet, säger Wiberg i programmet.LÄS ÄVEN: Gunde i tårar när han pratar om Wassberg


"Jag såg den risken"

– Jag ville ha med mig Bödvar på resorna. Man ligger ute 200 dagar om året, och det är tufft. Speciellt när man blir äldre. Och det tyckte inte hon var bra, så vi fick en liten konflikt där. Hon tyckte mina argument var så urbota dumma. "Du kan lika gärna dra åt helvete", sa hon, berättar Wiberg vidare.

Nowén förklarar att hon var rädd att Bödvars intåg i det svenska landslaget skulle påverka den goda stämningen som skapats i truppen.

– Att hon skulle ha med sig en pojkvän in i laget kunde orsaka att det blev en subgrupp i den befintliga laganda som vi hade byggt upp. Det hade vi gjort under flera års tid och den började bli jättebra. Det var risken jag såg, säger Nowén i Kanal 5.LÄS ÄVEN: Bosse Hansson är svårt sjuk: "Det är kaos"


"Det var väldigt sårande"

Konflikten ledde till att Pernilla Wiberg bröt sig loss från den svenska alpina träningsgruppen och började träna med Norge i stället. Och relationen till de svenska åkarna och ledarna var fortsatt spänd.

– Jag tyckte att alla svenska ledare och åkare tittade snett på mig, det var en jobbig känsla. När jag vann VM-guldet i Vail var inte en enda svensk åkare eller ledare framme och klappade. Det var väldigt sårande, säger Pernilla Wiberg i "Ett jobb för Berg".

Men konflikten lade sig, och inför säsongen 1999/2000 var Pernilla Wiberg tillbaka i det svenska landslaget.

– Vi hittade tillbaka till varandra och det är jag jätteglad för. Vi har förlåtit varandra nu, säger Ylva Nowén.


"Ett jobb för Berg" sänds tisdagar i Kanal 5 klockan 21:00. Hela avsnittet med Pernilla Wiberg sänds den 4 oktober och finns därefter på DPlay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.