Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM-backen är förstörd: ”Ett hav av strösocker”

Slalombacken prepareras inför kombinationen, tidigare under VM. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVT-profilerna Yvette Hermundstad och André Pops. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

ÅRE/STOCKHOLM. VM-arrangören har problem. 

Storslalombacken i Åre förstördes nyligen av en pistmaskin - och nu går arrangören en kamp mot klockan för att hinna få backen duglig till på torsdag. 

– Det är ett stort problem, säger André Pops i SVT:s sändning. 

Under fartveckan riktade flera åkare kritik mot underlaget i Åre. Snö och kraftiga temperaturväxlingar har påverkat backarna och fått det internationella skidförbundet, Fis att agera. 

Inför herrarnas kombinationsslalom i måndags kördes pistmaskiner i backen, sedan sprutade man på vatten för att göra backen hårdare. Men kylan uteblev, vilket gav ödesdigra konsekvenser för tävlingen då underlaget inte höll för samtliga åkare. 

– Det är otroligt, det var inte möjligt att gå för medaljerna och backen kommer vara ännu sämre till helgens slalom. Detta är inte en VM-backe, sa italienaren Christof Innerhofer.

Ett hav av ”strösocker”

Det var efter damernas störtlopp i söndags som det  internationella skidförbundet Fis ville göra underlaget hårdare. Man rev upp backen och vattnade. Men kylan som krävs för att åtgärden ska ge resultat uteblev. 

– Det som hände var att vi gapade efter lite för mycket. Efter kombinationen skulle vi gå in och vattna mer, prognosen var att det skulle bli minusgrader och ganska kallt och fint över natten, säger Hans Olsson, VM:s tävlingschef i SVT:s sändning. 

– Vi gjorde allt och sedan kom det in snöbyar som lade sig ovanpå allt och isolerade vattnet, det kom inte in någon luft och det frös aldrig ihop. Så när vi kom hit fem på morgonen så ser vi att pistmaskinerna fortfarande jobbar och möts av ett hav av ”strösocker”, säger Hans Olsson. 

”Fis litar inte på oss”

Norges Leif Kristian Haugen är kritiskt till beslutet, och menar att problemen hade kunnat undvikas. 

– De har ödelagt de möjligheterna de hade. Tränarna för alla nationer har varit i toppbacken och preparerat för träning, och de fick till bra underlag. Det blir ofta så när tränare gör jobbet, för de är ute 250 dagar om året och vet oftast vad som ska till. Men Fis litar inte på tränarna eller oss åkare, så det är inget organisationsfel, utan Fis som är ansvariga för att de inte har lyckats, säger Haugen.

Damernas storslalom avgörs på torsdag och herrarnas på fredag. Nu har arrangörerna ett tufft jobb framför sig att preparera banan så bra som möjligt inför tävlingarna. 

– Det är en ännu större utmaning för arrangören här, säger Pernilla Wiberg i SVT:s sändning. 

Svenskarna om storslalombacken i VM

De svenska åkarna är mildare i kritiken, men menar att Fis har stora utmaningar framför sig. 

– Jag tror det är många som svettas lite, det blir tungt för dem. Det är många som jobbar och sliter med det. Jag tror de kommer göra ett bra jobb så det blir fair tävlingar, säger Mattias Hargin.

Frida Hansdotter är inne på samma spår: 

– Vi håller på med en utomhussport, så man får vara beredd på sånt här. Jag hoppas de får till det så det blir rättvisa tävlingar. Men jag hoppas de ska få ihop det, de har mycket folk på berget. Jag tycker att de gör ett fantastiskt jobb, säger hon och fortsätter: 

– Jag hoppas att det blir lite hårdare i backen på storslalom och slalom än vad det var i dag.