Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utspelet: ”Den mest irriterande någonsin”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stenmark hyllade Vonn efter sista loppet. Foto: USA TODAY NETWORK / PRESSE SPORTS-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA

ÅRE. Lindsey Vonn har hyllats stort efter avskedet i Åre. 

Samtidigt sipprar det fram kritik mot hur hon agerat genom åren.

”Hennes konkurrenter kommer göra korstecknet och tacka Gud nu”, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

En av de mest imponerande alpina karriärerna genom tiderna är över. Lindsey Vonn, 34, avslutade på bästa tänkbara sätt med ett brons i störtloppet i Åre-VM, hennes elfte medalj i VM- och OS-sammanhang. 

Amerikanskan var på god väg att slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar, men de fysiska påfrestningarna blev till slut för stora och Vonn stannade på 82. Stenmark var dock på plats för att hylla stjärnan när hon gick i mål efter söndagens störtlopp. 

– Hon har haft en suverän karriär. Det är speciellt imponerade att hon kommit tillbaka efter så många skador. Det är inte lätt. Fantastiskt att hon kunde åka så bra här i sin sista tävling, sa Stenmark om Vonn efter loppet. 

Märklig sågning av Lindsey Vonn

Internationella medier har hängt på i hyllningskörerna. 

”Vonns utstrålning, trots år med skadebakslag, tillsammans med en PR-vänlig personlighet, har stärkt skidåkning i USA över tid. Vonn har nått en nationell och trovärdig kändisstatus”, skriver New York Times.

Denver Post:

”Vonn lämnar sporten hon dominerade med smärtor i knäna – men med hela sitt hjärta kvar”. 

Alla tidningar har dock inte gått på samma linje. Tyska Sport 1 citerar Frankfurter Allgemeine Zeitung, som riktar kritik mot Vonn och menar att många av hennes konkurrenter är glada när hon ställt sig på start för sista gången. 

”Lindsey Vonn är en av de bästa skidåkarna genom tiderna, och helt klart den mest irriterande. När hon efter söndagen lämnar sporten med en medalj runt halsen kommer många av hennes konkurrenter göra korstecknet och tacka Gud. Dagarna i Åre, där VM äger rum, är ett typexempel på hur Lindsey Vonn med alla medel sätter sig själv i rampljuset och hur hon sätter kvinnliga åkare som är bättre än henne, åt sidan”, skriver tidningen. 

 

LÄS MER: Alpina VM i Åre - alla datum och tider du behöver 

 

”De har inte förstått det”

Utspelet har fått andra medier att gå till amerikanskans försvar. 

”Det kritikerna inte har förstått är att Vonn inte bara marknadsförde sig själv, utan hela skidsporten”, skriver schweiziska Neue Zürcher Zeitung, enligt Sport 1.

”Vonn är mer än drottningen av den alpina sporten. Ingen annan har låtit oss vara med om så otroliga höjdpunkter och så pass smärtsamma bottnar – Vonn gjorde sporten gott”, skriver Die Welt. 

 

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

 

Hyllas: ”Gjort sporten speciellt”

Flera aktiva åkare har hyllat Vonn på sociala medier.

”Tack för att du visat oss hur det gått till. Din attityd och passion för den här sporten har varit enorm”, skriver den norska super-G-medajören Ragnhild Mowinckel på Instagram. 

”Tack för att du gjort skidsporten speciell med din otroliga karriär”, skriver den dubbla VM-guldmedaljören Wendy Holdener.

”Du är fantastisk, Lindsey. Jag är så glad att du tog medalj i din sista tävling”, skriver svenskan Emilie Wikström.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!