Tina Maze gjorde sin sista tävling inför hemmapubliken. Foto: Marco Trovati / AP TT NYHETSBYRÅNTina Maze gjorde sin sista tävling inför hemmapubliken. Foto: Marco Trovati / AP TT NYHETSBYRÅN
Tina Maze gjorde sin sista tävling inför hemmapubliken. Foto: Marco Trovati / AP TT NYHETSBYRÅN
Tina Maze går över mållinjen i sitt sista lopp. Foto: SVTTina Maze går över mållinjen i sitt sista lopp. Foto: SVT
Tina Maze går över mållinjen i sitt sista lopp. Foto: SVT

Tina Mazes karriär är över: "Värdigt farväl"

Publicerad

Tina Maze, dubbel OS-guldmedaljör och fyrfaldig VM-guldmedaljör, körde under lördagen sin sista tävling i karriären.

Efter de senaste årens konflikter och rubriker lägger hon nu skidorna på hyllan.

I det sista åket framför hemmapubliken i Maribor, Slovenien, tog hon av sig skidorna och gick över mållinjen – till publikens stora jubel.

Tina Maze är en av de största stjärnorna inom alpinsporten i modern tid.

I en bra bit över ett decennium har hon stått i hetluften och utmärkt sig för sina insatser både på och utanför banan – men nu är det alltså över.

Inför hemmapubliken i Maribor hyllades hon under lördagen i sitt sista lopp, då Maze tog av sig skidorna och vandrade över linjen in i målfållan.

 

LÄS MER: Tina Maze brottas med mentala problem

Avslutningen kantad av ett stort bråk

Tina Maze har gjort 401(!) starter i världscupen, men karriären har inte bara varit guld och gröna skogar. Bland annat har snacket inför avskedsföreställningen i Maribor varit kantat av ett stort bråk med det slovenska skidförbundet.

Maze ska ha krävt cirka 850 000 kronor för sin medverkan i Maribor. Enligt förbundet ville hon dessutom köra i sin egen sponsordräkt – och önskade ekonomisk kompensation för att ställa upp i kläder från förbundet.

Dessa krav möttes inte med öppna armar av förbundet, och ett ordkrig bröt ut.

"Ett värdigt farväl från den alpina världscupen"

Till slut kom hon emellertid till start, och fick hyllas en sista gång.

– Det är dags att ta av skidorna och tacka för sig. Hon tar ett värdigt farväl från den alpina världscupen, säger kommentatorn Johan Ejeborg i SVT och fortsätter:

– Hon är en av de största profilerna genom tiderna på damsidan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag