Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska stjärnornas miljonvinst efter OS

Frida Hansdotter och André Myhrer tog guld i slalom i OS i Pyeongchang 2018. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Frida Hansdotter och André Myhrer tog guld i slalom i OS i Pyeongchang 2018. Här tillsammans med Carolina Klüft under SOK:s OS-gala i somras. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Hansdotters omsättning under det senaste året är 6 540 000 kronor, en ökning med två miljoner från 4 523 000 kronor. Foto: KLAS ROCKBERG / BILDBYRÅN
André Myhrer mer än fördubblade sina intäkter i sitt bolag Myhrer Ski Racing AB, från 3 133 000 kronor under räkenskapsåret 17/18 till 6 855 000 kronor. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
André Myhrer efter OS-guldet. Foto: SVEN LINDWALL
Frida Hansdotter efter OS-guldet. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

André Myhrer och Frida Hansdotter tjänade miljonbelopp på sina OS-guld. 

Slalomstjärnornas inkomster ökade markant i fjol - där Myhrer mer än fördubblade sina intäkter.

– Klart det klirrar till mer i företaget. Det är stor skillnad och en positiv bieffekt av guldet, säger André Myhrer.

De besegrade förhandsfavoriterna och tog hem vars en seger i den olympiska slalomen i Pyeongchang. 

Fjolårets mästerskap blev kulmen på Frida Hansdotter och André Myhrers karriärer. OS-gulden gav även ekonomiska konsekvenser. Och stora sådana enligt de båda stjärnornas årsredovisningar. 

André Myhrer mer än fördubblade sina intäkter i sitt bolag Myhrer Ski Racing AB, från 3 133 000 kronor under räkenskapsåret 17/18 till 6 855 000 kronor.

André Myhrer: ”Finns ett liv efter det här”

OS-guldet har stor del i framgången och kan även få positiva konsekvenser under den pågående säsongen. 

– Det har varit ett generellt tufft sponsorklimat, men betydligt lättare nu än det varit förut. Nu har vi kunnat välja åt vilket håll vi vill gå och lägga upp någon sorts strategi, det går åt rätt håll och vi samarbetar med rätt företag, säger Myhrer. 

För André Myhrer, som sannolikt gör sitt sista mästerskap när VM avgörs i Åre i februari, är den ekonomiska tryggheten av stor vikt för framtiden. 

– Det underlättar verkligen. Det finns ett liv efter det här som ett OS-guld kan vara bra för, med roliga saker man kan göra efter karriären, säger Myhrer. 

Ökning med två miljoner

Frida Hansdotter drog in ungefär lika mycket. Under det senaste året blev omsättningen 6 540 000 kronor, en ökning med två miljoner från 4 523 000 kronor.

En förklaring till skillnaden i intäkter är enligt årsredovisningen att omsättningen varierar med 30 procent mellan åren till följd av skillnader i prispengar och sponsorintäkter.

– Jag håller på med sporten för att jag älskar det, men jag är 33 år och har inte kunnat plugga för att jag har haft fullt upp med skidåkning, så det känns fantastiskt att ha en grund att stå på den dagen jag ska sluta och plugga eller vad jag ska göra, att veta att jag inte behöver ta studielån. Det är fantastiskt för framtiden, säger Hansdotter. 

Frida Hansdotters bolag har en upparbetad vinst på knappt 12,5 miljoner kronor, och André Myhrer, som inte drivit sitt bolag lika länge som Hansdotter, har lite drygt 7,3 miljoner kronor. 

 

LÄS MER: Alpina VM i Åre - alla datum och tider du behöver 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern 

LÄS MER: Alpina världscupen 2018/2019 – allt du behöver veta

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!