Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska hoppet stoppas från OS

Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Jennie-Lee Burmansson, 19, missar OS i Peking.

En tre år gammal knäskada sätter stopp.

– Vi vill ge henne utrymmet att hitta tillbaks och känna glädjen på alla plan och att hon känner sig stark när hon eventuellt i framtiden ska ställa sig på en startlinje igen, säger Stefan Karlsson, sportchef för Snowboard och Freestyle.

Sportchefen om hur Jennie-Lee Burmansson har tagit landslagsledningens beslut:

– Vi har pratat mycket med henne och hon är besviken, för hon älskar att åka skidor. Vi vill ge henne utrymmet att hitta tillbaks och känna glädjen på alla plan och att hon känner sig stark när hon eventuellt i framtiden ska ställa sig på en startlinje igen.

– Hon är besviken nu och smälter det här.

Burmansson ådrog sig en knäskada (korsbandet) hösten 2018 och har efter den inte hittat tillbaka till full kapacitet. Nu tar hon och landslaget beslutet att hon inte kommer att ingå i freeskilandslaget i vinter.

Därmed missar hon OS i Peking, som avgörs i februari nästa år.

– Jennie-Lee hade en supersäsong för fyra år sedan när hon var den yngsta vinterolympiern från Sverige någonsin, säger Stefan Karlsson och fortsätter:

– Sedan skadade hon knäet och vägen tillbaka har inte varit smärtfri och nu har vi kommit in i den här säsongen och sett att hennes fysvärden inte är där de borde vara.

”Bättre att vi backar”

I stället för en säsong fylld – och styrd – av tävlingar hoppas landslagsledningen att Burmansson ska hitta tillbaka till storformen på hemmaplan.

– Vi vill inte utsätta henne för en tävlingssäsong. Nu är det nära till premiären och vi ser att det är bättre att vi backar nu och ger henne det utrymme som behövs för att kunna träna ordentligt och få ordning på allt och komma tillbaks och vara stark i hela sin skidåkning, säger sportchefen.

19-åringen är en av sportens stora talanger och bland meriterna finns ett silver vid junior-VM 2017, ett brons från X Games 2018 och vid ungdoms-OS tog hon brons i både Big air och Slopestyle.

Burmansson blev Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna i Pyeongchang, Sydkorea 2108. 

Tävlat sporadiskt

Efter den svåra knäskadan har hon tävlat, men inte på samma höga nivå som när hon slog igenom.

– Hon har inte kört en hel tävlingssäsong och vi har sett att det inte viktigt har fungerat och då vill vi inte försätta henne i den miljön. Vi tror inte att det är sunt, då är det bättre att hon ges möjligheten… det blir hårda deadlines i en landslagssatsning. Du har en världscuppremiär, sedan har du ett OS. Är du inte förberedd för det ska du inte vara i den miljön tycker vi, säger Karlsson.

Hur kommer ni att följa henne i vinter?

– Jennie-Lee går på ett riksidrottsgymnasium och vi har kontinuerlig kontakt med hennes tränare, de gör en plan och hon har ett år kvar där och är i en jättebra miljö får att göra det som krävs om hon vill det.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.