Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertalangen som ska ersätta stjärnorna

Sara Rask vann Europacupen i storslalom.
Rask under ett träningspass med landslaget.Foto: ERIK SEGERSTRÖM / BILDBYRÅN
Sara Rask.Foto: KLAS ROCKBERG / BILDBYRÅN

Svensk alpinåkning suktar efter en ny världsstjärna när de största namnen har lagt av.

Om några år kan den världsstjärnan heta Sara Rask.

– Målet för i år är att ta poäng och utifrån det hoppas jag att jag kan vara i toppen innan jag är 25, säger Rask.

Det alpina landslaget står inför en generationsväxling.

Anna Swenn-Larsson tog tre pallplatser under den förkortade säsongen 2019/2020 och André Myhrer tog en. Men nu har Myhrer följt efter Frida Hansdotter och lagt skidorna på hyllan och Sveriges två största stjärnor de senaste åren ska efterträdas.

Då är Sara Rask, 20, ett av Sveriges största hopp.

Hon ingår i landslagets andra träningsgrupp och fick ett minigenombrott under förra vintern när hon tog hem storslalomdelen i Europacupen innan hon vann guld i JVM.

– Jag kände att om jag får till det så kan det gå hela vägen. Men att allting ska stämma på just den här dagen… det känns bara så skönt!, sa Rask till SportExpressen efter den stora succén.

Nu väntar nya utmaningar. Först av allt premiär i världscupen i Sölden under lördagen – en premiär som hon ser fram emot.

– Jättemycket. Visserligen har vi åkt mycket skidor nu men det kom ganska snabbt inpå. Det är lite nervigt, säger Sara Rask.

Sara Rask inför säsongen i världscupen

Hon har målet klart för sig inför den stundande säsongen. Efter debuten i världscupen 2018 har det inte blivit några världscuppoäng men nu ska det vara dags.

– Det är väldigt skönt att veta att man kan vara snabb. Det brukar motivera mig att ha bra resultat i ryggen när jag tränar. Jag är snabb och vet att jag ska vara där. Jag ska inte bara tänka att ”jag är ändå ung”, säger Rask.

Har du pratat med ledarna om vad som krävs för att du ska få åka fler världscuptävlingar?

– Grundplanen är att jag ska vara med i alla storslalomtävlingar och i slalom krävs det att jag är snabbare än de andra tjejerna som inte har en egen plats. Det är jätteskönt att inte känna att ”shit, nu får jag bara en chans” och så går det dåligt och man får vänta ett år till. Jag har åkt mig till platsen och jag förtjänar den.

Det blev ett långt uppehåll mellan säsongerna och lite ovanlig träning under pandemisommaren.

– I början var det... inte semester men aktiv vila, säger Rask och fortsätter:

– Jag tog studenten i våras också. Skolgymmet i Malung var stängt i ett par månader så i början blev det mycket att köra styrka utomhus och att jag sprang mycket. Jag körde tennis, många sådana saker man inte brukar göra.

”Det kan gå väldigt fort”

Rask vet vad hon behöver jobba med för att utvecklas ytterligare i vinter.

– Det är lite tekniska bitar. Min åkning kan vara ganska mycket upp och ner så det är många gånger som det har gått ganska dåligt på träningar och sedan har det gått jättebra på tävling. Då kommer tränarna och bara ”oj, vad har du gjort?”. Så det handlar kanske om att få till lite stabilitet där för mina bästa svängar är väldigt bra men jag gör ganska ofta skitsvängar som jag vill sudda bort.

Vad har du för styrkor?

– Jag skulle säga att när jag har bra självförtroende kommer jag ganska långt på det. Jag trivs med att tävla och jag tycker om att bli bättre. Jag vill bli bättre varje dag. 

Sedan var det generationsväxlingen i landslaget. Sara Rask känner att hon är en av de som kan vara med och driva landslaget framåt de närmaste åren.

– Ja, det känner jag. Jag känner att vi kommer med mycket fart underifrån. Jag kör ju med lag två och där är det väldigt bra tryck och träningsvilja. Vi kör på väldigt hårt, kanske lite hårdare än många andra och det tror jag kommer ge mycket i slutändan.

När ser du dig själv vara en av de som kämpar högst upp i världseliten?

– När är en bra fråga för det kan gå väldigt fort. Hade du frågat mig förra året när jag skulle vinna Europacupen i storslalom hade jag sagt aldrig. Målet för i år är att ta poäng och utifrån det hoppas jag att jag kan vara i toppen innan jag är 25.

Frida Karlsson: ”Vanligaste fördomen om mig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.