Stoppas från att ha Tre Kronor på dräkten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skiss på den tilltänkta dräkten som nu har fått nej av Statsheraldikern.
Svenska alpinstjärnan Maria Pietilä Holmner.
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Alpina landslagets nya klädsponsor Helly Hansen ville smycka skiddräkten med symbolen Tre Kronor.

Men fick nej av Statsheraldikern.

– När ett kommersiellt bolag vill sälja tröjor med Lilla riksvapnet så förordas tillstånd, säger biträdande statsheraldiker Carl Michael Raab till Dagens Media.

Tidigare under hösten kom nyheten att det svenska alpina landslaget byter klädsponsor, från Goldwin till det norska företaget Helly Hansen.

På måndagen berättade nyhetsbyrån Siren att Helly Hansen velat använda det så kallade Lilla riksvapnet – mer känt som Tre Kronor – på dräkten. Man har därför ansökt om detta till Patent- och registreringsverket.

Men de svenska statsvapnen är skyddade enligt lag, och får inte användas fritt för kommersiella ändamål. Och när ärendet kom till Statsheraldikern bord blev svaret till Helly Hansen nej.

"Inte godtagbara skäl"

Statsheraldikern – arbetar på Riksarkivet och ansvarar för officiella heraldiska vapen och symboler – skriver i sitt beslut:

"En vedertagen praxis, i användning av Lilla riksvapnet, är att de idrottslandslag som representerar Sverige kan använda statsemblemet med syftet att då kommunicera lagets nationella tillhörighet.

I detta ärende är den tänkta användningen av Lilla riksvapnet av annan - kommersiell - karaktär och avsikten är att statsemblemet ska användas i marknadsföring av skiddräkter samt att dräkterna ska säljas till allmänheten.

Enligt Riksarkivets uppfattning finns det inte i ansökan några godtagbara skäl som talar för ett avsteg från huvudregeln i lagstiftningen. Riksarkivet förordar därför att tillstånd inte lämnas till den sökanden avseende användning av Lilla riksvapnet för kommersiellt bruk."

Om Helly Hansen hade tillverkat dräkten enbart för landslagets officiella tävlingar skulle man alltså ha kunnat använda Tre Kronor. Men eftersom planen var att sälja kläderna till allmänheten blev det nej.

– Vår uppgift är att strikt följa lagstiftningen, men vi har också förståelse för näringslivet. Därför ska alla aktörer behandlas lika, säger biträdande statsheraldiker Carl Michael Raab till Dagens Media.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.