Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna tillbaka: ”Siktar på medaljer”

Sandra Näslund
Foto: JEFF MCINTOSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexandra Edebo
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var osäkert in i det sista. 

Men nu är Sandra Näslund och Alexandra Edebo redo för hemma-VM i Idre – och de siktar på succé. 

– Annars hade man inte varit här, säger Näslund. 

– Jag siktar alltid på att vara bäst, säger Edebo. 

Det har länge varit osäkert kring var mästerskapet ska hållas. Planen var att Kina skulle stå som arrangör men det slopades i och med pandemin – och det såg länge ut att VM ställs in. Men efter en snabb process tog Sverige och Idre över och nu kommer det bli ett mästerskap på hemmaplan – för första gången någonsin. 

– Det är jättekul och häftigt. Hemmaplan betyder extra och jag ska göra mitt bästa, säger Sandra Näslund till SportExpressen. 

– Det är klart att det spelar en roll, kul, säger Alexandra Edebo. 

”Var väldigt oförutsägbart

Båda två har haft en minst sagt annorlunda uppladdning. Sandra Näslund och Alexandra Edebo åkte på två tuffa skador. Näslund led av en svår knäskada och Edebo åkte på en otäck krasch som orsakade hjärnskakning. Länge såg det ut som att de två missar VM, men i veckan stod det klart att de kommer till start. 

– Det var ganska tufft i början, det är en svår skada och allting stannar upp och man inte vet vad som kommer hända. Det var väldigt oförutsägbart och svårt att hantera när man inte hade något att förhålla sig till. Det tog ganska lång tid innan jag slutade få ont i huvudet och nu känner jag mig helt återställd och det är fruktansvärt roligt, säger Alexander Edebo. 

När det var som värst, trodde du på att VM var aktuellt? 

– Jag ställde in mig på att jag kommer köra, sen tänkte jag att jag få ta besvikelsen sen om det inte blir av. I grund och botten var jag inställd på att köra. 

Har höga förväntningar på sig

Var det en kamp mot klockan? 

– Ja det skulle man kunna säga, men det som var allra jobbigaste var att det var oförutsägbart. Jag behövde ha total hjärnvila, vilket var frustrerande eftersom jag är en person som tycker om att göra saker och röra på sig. 

Sandra Näslund är inne på samma spår. 24-åringen säger till SportExpressen att perioden efter knäskadan har varit tuff och att det handlade om en kamp mot klockan. 

– Men nu står jag här och det känns superkul och inspirerande. Jag ska göra mitt bästa. 

Vad ska vi ha för förväntningar på er två? 

– Jag siktar förstås på medaljer, annars hade jag inte varit här, säger Sandra Näslund. 

– Jag vill alltid vara bäst, säger Alexandra Edebo. 

VM i Idre startar den 11 februari. Utöver Näslund och Edebo är David Mobärg, Erik Mobärg, Viktor Andersson och Fredrik Nilsson uttagna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.