Stjärnornas kritik mot Sverige: ”De kan inte”

Mikaela Shiffrin.
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sofia Goggia.
Foto: GEPA PICTURES/ MARIO KNEISL / GEPA BILDBYRÅN
En av VM-backarna i Åre.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ÅRE/STOCKHOLM. Sverige kämpar för att få arrangera OS 2026 – och de alpina tävlingarna är planerade att hållas i Åre.

Det kritiseras nu av både Sofia Goggia och storstjärnan Mikaela Shiffrin.

– Sett till förhållandena här de senaste två veckorna tycker jag inte de ska lägga OS här, säger Shiffrin.

Det är mindre än ett halvår kvar tills den internationella olympiska kommittén tar beslut om vem som får arrangera vinter-OS 2026. Den svenska kandidaturen, där Stockholm är huvudort, har konkurrens av Italien, med Cortina och Milano som värdstäder.

Under onsdagen höll SOK en presskonferens i Åre och presenterade sina planer. Efter presskonferensen fick Richard Brisius, kampanjledare för OS 2026 frågan huruvida de senaste dagarnas väderkaos under VM kan komma att påverka IOK:s beslut. 

– Det har varit ett bra prov inför 2026. Den lokala organisationen har fått bra betyg Fis, det är viktigt. De har gjort ett bra jobb, vilket är viktigt för oss. Vi har kunskapen och kommer veta mycket mer inför 2026 hur man gör för att arrangera mästerskap, menade Richard Brisius.


MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap


VM i Åre 2019: Ilska mot Sveriges OS-bud

Arrangörerna har slitit med ett värmeomslag, vilket gjort att man fått ta fram salt och vattenslang för att få banan att hålla ihop. Även starka vindar har hotat tävlingarna, och under torsdagen flyttades starten i storslalomen ner till reservstarten. 

Något som har fått kritik från flera åkare. 

Den italienska alpinstjärnan Sofia Goggia menar att de senaste dagarnas väderomslag bevisar att Åre borde underkännas som OS-stad. 

– Nej. De kan absolut inte göra det. Vi gick från ett extremt väder till ett annat. Sådant existerar inte i Italien. Vädret är oförutsägbart. Du kan inte gå från minus 30 till plus sex på en vecka. 


LÄS MER: Alpina VM i Åre - alla datum och tider du behöver 

”Kan inte kandidera till OS”

Italienskan, som körde ur i det andra åket i storslalomen, menar dock att arrangören fick ihop en bra bana till torsdagens tävlingar.

– Det var bra. Vårsnö, men ändå. 

Goggia förnekar inte att hon möjligen har en något jävig situation, i och med att konkurrenten till Sveriges OS-bud är italienskt.

– Nej, men jag håller så klart på Italien. Jag säger vad jag vill!

Vad tänkte du när du hörde att Åre kandiderar till OS?

– De kan inte kandidera till OS med det här stället!

Landsmaninnan Federica Brignone instämmer med Goggia.

– Jag vet att det står mellan Sverige och Italien. Men vädret förändras mycket här, vi har inte startat ett enda lopp från toppen. Så det är ett problem här, säger Brignone. 

Mikaela Shiffrins kritik: ”Det är svårt”

Bronsmedaljören från storslalomen, superstjärnan Mikaela Shiffrin, är även hon kritisk.

– Jag vill inte säga något som gör folk arga, men sett till förhållandena här senaste två veckorna... jag vet inte hur vanligt det är här, jag gillar alltid att vara här och det är alltid speciellt för mig här eftersom jag vann min första världscuptävling här. Men är det så här alldeles för ofta tycker jag inte man ska köra OS här. Det förtjänar inte att vara en OS-backe. Du vill inte behöva köra från reservstarten, säger Shiffrin.

Mikaela Shiffrin vill dock understryka att Åre alltid har en särskild plats i hennes hjärta. Hon tror också att flera tävlingar hade ställts in om det vore vanlig världscuptävling, exempelvis herrarnas störtlopp eller damernas storslalomtävling.

– Men det är alltid underbart att köra här. Jag vet att alla gör så gott de kan. Men under ett VM har du inte råd att ställa in en tävling i två veckor som i världscupen. Men förhållandena gör det svårt, det blir inte riktigt rättvisa lopp, fortsätter Shiffrin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.