Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans första guld – efter Shiffrins miss

Foto: FRANCO DEBERNARDI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTO / FRANCO DEBERNARDI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Foto: MARCO TACCA / AP TT NYHETSBYRÅN

Antingen vräkte snön ned eller så lade sig dimman tjock över Dolomiterna.

Men så kom solen.

Och Lara Gut-Behramis stora dag i Cortina d'Ampezzo.

– Jag åkte inte för att vinna guldmedaljen, men för att visa vad jag kan, säger hon.

Schweiziskan inledde det tre dagar försenade alpina mästerskapet med att vinna sitt efterlängtade VM-guld. Storfavoriten, vinterns suverän i super-G, pallade för trycket.

Kort och gott: När det gällde som mest visade hon varför hon är bäst.

Loppet skulle programenligt ha körts i tisdags, men flyttades fram två dagar på grund av på tok för dålig sikt för farter på uppemot 100 kilometer i timmen.

Kunde vänta lite till

 Men har man väntat på det där guldet i tolv år går det att vänta i två dagar till.

Hennes förhållningssätt till att vinna eller inte vinna har med åren blivit sundare.

– Tidigare ville jag alltid vinna guldet och det hände aldrig, men i dag var det första gången jag visste att mitt liv inte skulle förändras om jag skulle vinna eller inte, säger hon till Internationella skidförbundets tv.

– Jag vet också äntligen hur mycket jag är värd och det är inte så att om du vinner en guldmedalj är din karriär värd något och om du inte vinner är du inte värd någonting.

Lara Gut-Behrami tog silver i både störtlopp och kombination redan i Val d'Isère 2009. Sedan dess har hon fyllt på prisskåpet med två brons och ett silver vid VM i Schladming, Vail och S:t Moritz.

Mikaela Shiffrin, den regerande världsmästaren från Åre för två år sedan, väntade till VM med att göra säsongens fartdebut. Var stod hon formmässigt? Ett hot mot Lara Gut-Behrami?

Shiffrin öste på och var på väg ned mot en högst duglig tid när amerikanskan gjorde ett rejält misstag i en sväng i ett av skråpartierna.

– Jag försökte vara aggressiv med min linje och det kändes riktigt bra. I slutet kom jag ut lite för långt, det blev för mjukt och jag tappade fart, säger Shiffrin till SVT.

Den tappade linjen betydde förlorade hundradelar. Det kostade henne möjligheten att försvara guldet, men trots missen klarade Shiffrin VM-och OS-karriärens elfte medalj.

Silver till Suter

Corinne Suter straffade direkt Shiffrin, 13 hundradelar snabbare som schweiziskan var.

Gut-Behrami, ut som nummer sju, hade troligen hunnit bli förvarnad om var i banan svårigheterna var som störst. En minut, 25 sekunder och 51 hundradelar senare skar hon mållinjen som ledare, 34 hundradelar snabbare än Suter.

Hon satte sig bekväm till rätta i den stoppade ledarfåtöljen i målområdet. Från den positionen såg 29-åringen åkare efter åkare misslyckas i försöken att ta hennes plats.

Två av de på förhand tippade hoten kom från italienskorna Federica Brignone och Marta Bassino. Båda misslyckades i sin hemmabacke.

Estelle Alphand var först ut av svenskorna, men hon fick inte alls till åkningen. I mål var hon 3,94 sekunder efter Gut-Behrami och slutade 31:a.

Lin Ivarson var ännu en bit efter, 4,71 sekunder och landade som 35:a.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.