Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan om beslutet: ”Stoppa shitshowen”

Foto: GEPA PICTURES/ GINTARE KARPAVICI / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ GINTARE KARPAVICI / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

ÅRE. Världscupen ska avslutas och Mikaela Shiffrin går för segern.

Samtidigt stoppas alla åkare från Ryssland och Belarus från att tävla till följd av kriget i Ukraina.

– Den största signalen för att, ursäkta mitt språk, men stoppa den här ”shitshowen”, säger den amerikanska stjärnan.

Mikaela Shiffrin, 26, tog en pallplats i storslalom under fredagen och hade andra bästa tid inför andra åket i slalomen.

Men amerikanskan lyckades inte behålla pallplatsen och fick nöja sig med en nionde plats efter ett svagare andraåk.

– Min skidåkning känns bra, det är mer en fråga om tajmning i tävlingarna och i dag fanns det inte riktigt där, säger hon.

Samtidigt som världscupen ska avgöras, där Shiffrin går för totalsegern, har stjärnan svårt att fokusera på vad som händer i backen.

Inför tävlingarna i Åre la Mikaela Shiffrin ut ett långt inlägg på sociala medier där hon berörde Rysslands invasion av Ukraina.

Den här frågan har förföljt mig ett tag nu – hur kan jag ens bry mig om skidor vid den här tidpunkten? Hur kan någon bry sig om något annat tills kriget är över och de ansvariga ställs till svars. Hur? Jag antar att det är lika enkelt som att vi måste fortsätta leva våra liv, men vi måste också använda våra röster för att protestera mot detta krig och donera så mycket vi kan för att hjälpa de som kämpar i Ukraina och de som flyr från sitt hem att överleva.”, skriver hon i inlägget.

Mikaela Shiffrin: ”Ursäkta mitt språk...”

Det internationella skidförbundet (Fis) har agerat efter att Ryssland invaderat grannlandet Ukraina.

Alla åkare från Ryssland och Belarus stoppas från att tävla.

Vad tänker du om det?

– En av de svåraste sakerna med den här situationen och det här kriget är att de människor som verkligen inte förtjänar att straffas, straffas. Oskyldiga människor som försöker jobba och inte störa någon, sprida motivation, säger Shiffrin efter lördagens tävling.

Hon tar ett djupt andetag och fortsätter:

– De ryska skidåkarna jag känner är några av mina favoritmänniskor i världscupen. Så det faktum att för att lyckas komma åt en person som har kontrollen så måste du göra miljoner, miljoner av människor som inte har någon kontroll illa – jag tror att det är den största signalen man kan ta till för att få stopp på den här... Ursäkta mitt språk, men stoppa den här ”shitshowen”. För det är löjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.