Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenmarks sorg: ”Han betydde jättemycket”

Bengt-Erik Grahn och Ingemar Stenmark under VM i Åre 2007Foto: TORBJÖRN JAKOBSSON / VÄSTERBOTTENS-KURIREN
Ingemar StenmarkFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Bengt-Erik Grahn i backen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den förre alpinstjärnan Bengt-Erik Grahn är död, 78 år gammal. 

Nu sörjs han av den svenska ikonen Ingemar Stenmark, som i unga år såg upp till Grahn. 

– Han betydde jättemycket för mig, säger Stenmark.

Förväntningarna var höga på Bengt-Erik Grahn inför VM i chilenska Portillo 1966. Den svenske alpinstjärnan hade vunnit mängder av SM-guld och tagit hem flera så kallade FIS-tävlingar (föregångaren till alpina världscupen). 

Den då 25-årige Bengt-Erik Grahn levde upp till pressen när han körde in på överlägset bästa tid efter det första åket – men gulddrömmen försvann när han körde ur i det andra. 

Bland de många svenskar som följer tävlingen framför radion hemma i Sverige finns Ingemar Stenmark, då tio år gammal. Grahn ska, trots medaljmissen i Portillo, få stor betydelse för Stenmarks kommande karriär. 

– Han var en stor inspirationskälla för mig. I och med att han var lite äldre träffade jag honom inte så ofta. Men jag såg honom på tv, man såg väl två tävlingar per år, säger Ingemar Stenmark. 

Stenmark: ”Det är tråkigt”

Grahn körde för medalj även i OS 1968, men också där körde han ur i åk nummer två.

Under torsdagen kunde TT berätta att Bengt-Erik Grahn gått bort, 78 år gammal. Brodern Axel Grahn bekräftade beskedet för nyhetsbyrån. 

– Det är tråkigt. Jag vet att det varit något strul med hälsan, säger Stenmark.  

Grahn och Stenmark tävlade för samma klubb, IK Tärna Fjällvinden, och duon gjorde en tävling tillsammans innan ”Stenis” gick vidare i karriären. Ingemar Stenmark vann två OS-guld och tre VM-guld under sin tid som aktiv, och hans 86 världscupsegrar är fortfarande ett rekord. 

”Han betydde jättemycket”

Stenmark tillskriver Bengt-Erik Grahn stor betydelse för hans tid som skidåkare under unga år. 

– Han betydde jättemycket. Jag såg upp till honom, det var en jättestor inspiration. Och att han var från vår klubb gjorde att vi småttingar insåg att vi också hade chansen att bli duktiga. Om ingen lyckats tidigare vet man inte om att man har chansen att bli bra. I och med att han var med och var bäst i världen under något år så fick jag inspiration och självförtroende, säger 63-åringen. 

Grahn växte upp i västerbottniska Kittelfjäll, men bosatte sig i Lidingö utanför Stockholm efter karriären. Där arbetade han bland annat som idrottslärare. 

Bengt-Erik Grahns största framgång i den officiella världscupen är en andraplats i Kitzbühels slalomtävling 1967. 2007 hyllades han med dokumentären ”Mannen som ramlade in i skidhistorien”.