Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenmarks ilska: ”Helt åt skogen”

Ingemar Stenmark bryr sig mindre om sina världscupsegrar och mer om att han påverkade människor.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Ingemar Stenmark.
Foto: SVEN LINDWALL

Ingemar Stenmark gillar inte när barn hetsas av föräldrar.

Han tycker att klimatet för barn som idrottar har förändrats sedan han själv var barn.

– Det är helt åt skogen att de håller på och pressar sina barn. Vi hade aldrig något sådant, säger Stenmark till Sydsvenskan.

I en lång intervju med DN berättar Ingemar Stenmark bland annat om sina minnen från karriären och om alla världscupsegrar.

Stenmark säger att han inte bryr sig så mycket om de 86 segrarna, utan är mer stolt över att han vann 64 av 128 tävlingar under en period. Han bryr sig också mer om att han fick sitt hemland att ”stanna upp” när han körde.

– När du berättar en sådan grej får det mig att känna en viss stolthet. Att jag berört folk. Folk kan komma och tacka för underhållningen även i dag för det man gjorde för 30 år sen. Det ger mig mer än att tänka på segrarna, säger Ingemar Stenmark till Sydsvenskan.

Ingemar Stenmark: ”Åt skogen”

Stenmark pratar också om hur han älskade att tävla och inte gillar att pengar ska vara drivkraften när ett barn ska lyckas i sin idrottskarriär.

– Det är nog mer föräldrarna som styrs av pengarna än barnen gör. Det är helt åt skogen att de håller på och pressar sina barn. Vi hade aldrig något sådant, säger Stenmark till Sydsvenskan.

Stenmark fortsätter sedan:

– Jag tror inte de som blir världselit i dag styrs av pengar i början. När de är unga tror jag det är mer passionen till sporten som driver. Sen om du tar arenaidrotter, så om inte idrottsmännen får pengarna, får någon annan dem. Klubben och ägarna blir rika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.