Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenmark: ”Jag ska inte fira någonting”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
86 segrar blev det totalt för Stenmark i världscupen.
Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL

Det blev 86 segrar i världscupen.

Nu har det blivit 65 år för Ingemar Stenmark.

Men det är ingen ålder han gillar.

Från början var de fem – de klassiska 56:orna.

Kvintetten utgjordes av några av Sveriges största idrottare genom tiderna: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Linda Haglund och Frank Andersson. 

Tyvärr är två av dem inte längre i livet; Haglund gick bort i cancer i november 2015 och Andersson avled efter en hjärtoperation i september 2018. 

56:orna föddes alla under första halvan av 1956.

Vilket innebär att Stenmark som kom till världen 18 mars är den förste av de tre kvarvarande som kan kalla sig folkpensionär (Wassberg fyller 27 mars och Borg 6 juni).

Stenmark verkar inte bry sig det minsta om sin ålder.

Stenmark: ”Ingenting ändras”

I en intervju i Västerbottens-Kuriren får mannen, som alltså fortfarande ståtar med flest vinster i världscupen och dessutom två OS-guld och fem VM-guld, frågan om han nu ska pensionera sig.

Svaret är inte helt överraskande norrländskt korthugget: 

– Nej, för mig ändras ingenting egentligen när jag fyller 65 år.

Om Stenmark ska fira under torsdagen? Knappast.

Dels för att han inte tycker att födelsedagen är så märkvärdig, och dels på grund av den pandemi som råder.

– Jag ska inte fira något, 65 år är inget att fira och det är ju inte heller läge att fira så mycket nu. Jag firar på sin höjd när jag fyller jämt, säger Stenmark till VK.

Han gillar inte att bli äldre

I Aftonbladet i februari förklarade Stenmark att han inte tycker att stigande ålder är något lustfyllt.

– Jag ser ingen fördel alls med att åldras. Vissa säger att det är så skönt att bli äldre, man blir lugnare, men jag ser ingen fördel med det. Man får krämpor här och där. Nej, det var mycket bättre att vara 20 år.

Stenmark har under flera år haft problem med diskbråck, men har aldrig opererat mig. Och han har också drabbats av hjärtbesvär.

– Jag opererades för fladder för sex år sedan, det är som förmaksflimmer, det blir samma symptom. Hjärtat slår oregelbundet och då kan man bränna bort det problemet med så kallad ablation, säger han till Aftonbladet.

Och som den gamle – att skriva så har inget med ålder att göra, utan är ett konstaterande att han hängt med ett tag – idrottsman han är kommer Stenmark inte att dra i sig en massa onyttigheter på sin födelsedag.

Han tränar i stort sett varje dag, och det blir allt från löpning och cykling till promenader.

– Man mår bättre om man inte behöver plåga sig så man spyr.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.