Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Staden är övergiven – bara ambulanser hörs”

Mästerskap världen över har ställts in.
Michela MoiliFoto: ISSEI KATO / REUTERS BILDBYRÅN
Sofia Goggia med OS-guldet i Pyeongchang 2018Foto: MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Militären transporterar döda människor från Bergamo.Foto: IPA/ABACA / STELLA PICTURES/IPA/ABACA

De tog båda OS-guld i Pyeonchang 2018.

Isolerade i sina hem delar Sofia Goggia och Michela Moili nu med sig av skräckscener från hemstaden Bergamo.

– Utanför kyrkogården står kistorna staplade, säger Moioli till nyhetsbyrån AP.

OS-guldmedaljören i snowcross, Michela Moioli, lämnade sitt hem i slutet av januari, för att undvika karantän och kunna avsluta världscupssäsongen. När hon för en vecka sedan vann säsongsavslutningen och därmed säkrade totalsegern i världscupen brast hon ut i tårar och sa att hon vunnit ”för sin hemstad”.

Några dagar senare gick hennes farmor Camilla bort efter att ha drabbats av det nya coronaviruset. 

– Begravningen varade endast i fem minuter. Det fanns inte ens tid för att samla familjen. Nu ber vi för farfar Antonio. När allt det här är över kommer det vara ännu bättre att vara italienare. Folk kommer att vara bättre, mer osjälviska, säger Moioli till AP.

Hennes farfar Antonio, som också testats positivt, intensivvårdas.

– Varenda familj har åtminstone en person med coronaviruset, säger hon.

Coronavirusets epicentrum

Michela Moioli är nu tillbaka i Bergamo. Staden är epicentrum i Italiens hårdast drabbade region, Lombardiet. En region där hundratals människor dött i viruset. I Bergamo är både sjukhus och kyrkogårdar överfulla – i veckan transporterade militären 65 kroppar till närliggande regioner för kremering enligt AP.

– Det är krig här hemma. Staden är helt övergiven. De enda ljud som hörs är kyrkklockorna som slår när någon dött och ambulanser. Utanför kyrkogården står kistorna staplade eftersom det inte finns någon som kan sköta begravningarna, säger Michela Moioli till AP.

Sofia Goggia: ”Krossar mitt hjärta”

Sofia Goggia, OS-guldmedaljör i störtlopp 2018, är även hon isolerad i sitt hem i Bergamo-området. I torsdags delade hon en bild på en karavan med militär-lastbilar som fraktade döda människor med texten ”Klockor som slår och ambulanser som rycker ut. Det här är ljudet vi hör från våra hem”.

”Sjukhusen, särskilt i Bergamo-området, håller på att falla ihop. Tanken på att så tuffa dagar väntar för många äldre krossar mitt hjärta. De tvingas hantera en förödande känsla av ensamhet och förtvivlan”, skriver hon på Instagram enligt AP.

LÄS MER: Berättar om symtomen: ”Brann i ögonen – kände ingen smak” 

https://twitter.com/goggiasofia/status/1240529626860060672

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.