Sportchefen om Anna Holmlund: "Viktigt"

Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg.
Foto: Ylwa Yngvesson
Anna Holmlund kraschade under ett träningsåk i måndags.
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

INNICHEN. Sedan kraschen i måndags så har Anna Holmlund haft såväl pojkvännen Victor Öhling Norberg som föräldrarna vid sin sida.

Det är en betydande del av hennes rehabilitering.

– Det är viktigt för henne att höra röster hon känner igen, säger sportchefen Joar Båtelson.

Det var på ett träningsåk under måndagen i italienska Innichen som Holmlund föll illa i backen. Hon blev liggandes stilla i backen och fick föras med ambulanshelikopter till den närliggande staden Bolzano där det konstaterades att hon hade drabbats av hjärnblödningar och hon opererades akut.

Även om operationen var lyckad så kom det ett dystert besked på tisdagskvällen då läkarna kunde konstatera att hennes skador var värre än befarat.

"Det tar lång tid innan vi vet"

På onsdagen meddelade skidförbundet i ett pressmeddelande att läkarna minskat lite på narkosgraden och att Holmlund inte reagerat negativt på det. Hon hålls fortsatt nedsövd på sjukhuset i Balzano.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att det lång tid innan man kan säga någonting mer om skador av den här omfattningen. Medvetandegraden hos Anna kommer att vara hos den här nivån de kommande dygnen, sa landslagsläkaren Jakob Swanberg på onsdagen.

– I huvudsak man kan säga att Annas tillstånd är oförändrat jämfört med i går. Det är fortfarande jobbigt är för hennes familj, närmsta vänner och anhöriga, de har det väldigt jobbigt just nu.

Därför är familjens närvaro viktig

Och flera av Holmlunds anhöriga finns vid hennes sida. Pojkvännen Victor Öhling Norberg, även han skicrossåkare, följde med till sjukhuset direkt efter kraschen och har stannat där sedan dess.

Holmlunds föräldrar, Lars och Margareta, anlände dagen efter kraschen och nu vakar samtliga tre vid hennes sida. Något som uppmuntras av läkarna på plats.

– Det är viktigt för henne att höra röster hon känner igen. Det är viktigt att familjen är på plats och det är troligtvis så att hon kan känna igen röster eller stämmor eller så, säger sportchefen för skicrosslandslaget, Joar Båtelson.

– Om hon hör deras röster så kan det vara lugnande för henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.