Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Som att inget var värt något längre”

Ur tv-programmet ”Fjällstugan”.
Kajsa Kling talade ut i tv-programmet ”Fjällstugan”.
Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kajsa Klings livsmening försvann när hon nådde toppen som skidåkare.

I stället för att må bättre som hon trott att hon skulle göra tidigare under sitt resultatstyrda liv blev hon deprimerad.

– När jag stod i mål var det ingen skillnad, jag mådde inte bättre och tyckte inte att det var roligare, säger Kling i tv-programmet Fjällstugan.

För drygt ett år sedan berättade den svenska alpinstjärnan Kajsa Kling att hon skulle lägga av, endast 29 år gammal. Hösten 2017 tog hon en timeout på grund av en depression och ett år senare valde hon alltså att avsluta sin karriär. 

I ett öppet brev på skidförbundets hemsida berättade hon då om depressionen som ledde fram till beslutet.

”Det är med blandade känslor som beslutet har tagits men jag känner i mitt hjärta att det är rätt. Jag har vridit och vänt på det i många vändor och det har till slut landat i att jag är klar”, skrev Kling då.

Besviken när hon nådde toppen

Nu har Kajsa Kling gästat tv-programmet Fjällstugan och där berättar hon återigen om den tuffa tiden både innan och efter att hon hade lagt av med utförsåkningen.

– Jag tror att mitt liv har varit ganska resultatstyrt och ju längre jag kom desto mer resultatstyrt blev det. Det var som att det tog över och det kändes som att ”ju bättre jag gör ifrån mig, desto gladare kommer jag vara”. Sedan nådde jag toppen till sist och jag hade aldrig varit bättre än jag var i tävlingen i Lake Louise (när hon kom på pallen för första gången i störtlopp, reds anm). Men när jag stod i mål var det ingen skillnad, jag mådde inte bättre och tyckte inte att det var roligare, säger Kling.

Hon fortsätter:

– Det var som att inget var värt något längre, jag hade uppnått resultat som var det stora målet och min huvudsakliga uppgift. När det inte blev bra var det som att det inte fanns någon mening längre.

”Dagar jag knappt tog mig upp ur sängen”

Kajsa Kling berättar vidare om att hennes bild av hur saker i livet skulle vara kraschade. Det ledde till att hon tog timeout hösten 2017, men det ledde till nya problem.

– Från början sa jag att ”nu tar jag tre veckor, sedan ska jag tillbaka” men så gick tre veckor och jag kände mig inte bättre. Jag gav mig själv en tidspress hela tiden och när jag väl beslutade mig för att ta en paus på riktigt dök jag ännu djupare för då hade jag verkligen ingen mening. Att vara landslagsåkare och sträva efter resultat hela tiden kom ännu längre bort.

Kling får också frågan om vad hon gjorde för att försöka må bättre när hon tog beslutet om att sluta.

– Jag funderade på vad som var viktigt för mig och gjorde roliga saker för min skull men sedan fanns det dagar då jag knappt tog mig upp ur sängen. Jag letade efter mig själv utanför skidåkningen på något sätt.

Kajsa Kling gjorde totalt 179 världscuptävlingar under sin karriär och tog två pallplatser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.