Skidtalangen död i en tragisk olycka

Publicerad
Uppdaterad

Skidvärlden är i sorg.

Talangen Max Burkhart har avlidit efter en olycka, bekräftar det internationella skidförbundet. 

"Hemska nyheter. Mina tankar går till Max familj och vänner", skriver Lindsey Vonn på twitter.

Trots sin ringa ålder hade Max Burkhart över sextio lopp som aktiv åkare inom alpincirkusen. Han betraktas som en stor talang inom tysk vintersport och var fostrad i den prestigefulla Sugar Bowl Academy i Kalifornien. 

På tisdagen var Burkhart med om en olycka som sedermera skulle kosta honom livet. Han var ute på ett träningsåk vid Lake Louise i Kanada när han plötsligt tappade kontrollen och åkte in i ett staket. 

"Tragiskt, saknar ord"

Han flögs därefter in till Foothillssjukhuset i Calgary, där han vårdats i två dagar på intensivavdelningen. Men hans liv gick inte att rädda. Det internationella skidförbundet har bekräftat 17-åringens bortgång på sin officiella hemsida. 

"Det är så tragiskt, jag saknar ord", skriver den före detta landslagstränaren Max Gartner på Twitter. 

"Ännu ett dödsfall i alpinvärlden. Hemska nyheter. Mina tankar går till Max familj och vänner", skriver Lindsey Vonn på twitter.

Dödsfallet kommer veckor efter en annan alpin tragedi. Den franske störtloppsåkaren David Poisson avled även han efter ett träningsåk, då efter att ha kraschat in i ett träd. 

"Det är så farligt"

Före detta åkaren Sean Higgins menar att händelserna sprider obehag genom hela alpinfamiljen.

– Det är lätt att glömma hur farligt skidåkning kan vara, säger Higgins till kanadensiska medier. 

– Maxs och Davids tragiska dödsfall påminner oss om vilka risker idrottare tar varenda dag i backarna. Skidfamiljen är liten och såna här förluster drabbar oss hårt. Men nu tänker vi på Maxs familj, hans vänner, hans lagkamrater och hans tränare. 

https://twitter.com/lindseyvonn/status/938734264761442304

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag