Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidåkaren Matilda Rapaport i koma

Matilda Rapaport.
Foto: Freerideworldtour.com
Matilda Rapaport.
Foto: Maxime Schmid / AP KEYSTONE
Foto: Maxime Schmid / AP KEYSTONE

Den svenska friåkaren Matilda Rapaport befinner sig i koma, efter att ha varit med i en lavinolycka i Santiago, Chile.

– Tillståndet är kritiskt, hon ligger i hjärt- och lungmaskin, säger Rapaports manager Håkan Hansson.

Den professionella skidåkaren Matilda Rapaport, 30, deltog i en filminspelning i Farrellones, Chile, när en lavin plötsligt utlöstes.

Rapaport fördes till ett närliggande sjukhus i Santiago efter ett intensivt räddningsarbete och tillståndet är så illa att Matilda befinner sig i koma. Hennes make, den alpine landslagsåkaren Mattias Hargin, är på plats vid hennes sida.

– Det var andra åket för dagen på torsdagen. Det var vid 12-tiden. Första åket hade gått jättebra. Hon åkte helt själv, för de filmade henne enskilt. Det sprack upp långt under henne så att lavinen kom i gång. Hon försökte åka ifrån den, men klarade inte av det, säger Rapaports manager Håkan Hansson.

"Familjen är väldigt orolig"

Hur är tillståndet just nu?

– Tillståndet är kritiskt, hon ligger i hjärt- och lungmaskin. Hon har inga synliga skador, utan har syrebrist. Det är det som är oroande. Vi kommer inte att veta mer förrän tidigast i morgon kväll eller dagen efter, hur det utvecklar sig.

Hur mår familjen?

– De reste ner direkt när de fick höra det, de kom för tio timmar sedan. De är väldigt oroliga. Det viktiga är att Mattias Hargin, hennes make, och Annika, mamman, är på plats.

Matilda Rapaport har flera pallplatser från Freeride World Tour på meritlistan.

Främsta placeringen är segern i Verbier 2013, en tävling hon fick plats i via ett wildcard.

Vintern 2016 slutade hon på andra plats i en tävling i Alaska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.