Shiffrin: "Var en rejäl väckarklocka för mig"

Publicerad

ALTENMARKT. Tårarna rinner från hennes gröna ögon.

Mikaela Shiffrin hämtar andan.

- Oh my gosh. Wow!

SPORT-Expressen har träffat världens bästa slalomåkare för en exklusiv intervju nere i alperna.

Vi hade med oss en överraskning från Örnsköldsvik - och det blev känslosamt.

 

FUNKAR INTE KLIPPET? SE HÄLSNINGEN HÄR!

 Det är en sagolikt vacker dag i Altenmarkt im Pongau, sex mil sydost om Salzburg.

Gröna fält ligger utrullade runt om oss, bondgårdar trängs med små alphus och allting är inramat av de mäktiga bergen.

Mitt i idyllen står USA:s 19-åriga slalomdrottning Mikaela Shiffrin, med ett leende på läpparna.

Det är 13 dagar kvar till säsongspremiären. Hon är den som alla jagar den här vintern. Och hon älskar det.

- Ja, det är ju i den här situationen man vill vara, säger Shiffrin.

- Men det är lite läskigt också.

Hur då?

- Det känns liksom som att jag har en måltavla på ryggen och en massa svenska tjejer jagar jag. Jag bara skriker: "Hjälp! Åk långsammare, åk långsammare!"

- Men jag längtar verkligen till att säsongen drar igång.

Skrev känslosamt Facebook-inlägg

Mikaela Shiffrin, som vann OS-guld i slalom i vintras, har en speciell relation till Sverige. Men inte bara genom de blågula stjärnorna som hon fajtas med i pisten, utan även genom en tjej som hon träffade i Åre för två år sen.

Hon heter Emma Lundell. Hon är 13 år gammal, kommer från Örnsköldsvik - och har ägnat stora delar av sin ungdom åt att kämpa mot den fruktansvärda cancersjukdomen leukemi.

Efter världscuploppet i Åre 2012 skrev Shiffrin på Facebook: "I kväll träffade jag en ung svensk tjej, Emma Lundell. Hon har leukemi. Hon är underbar." Shiffrin skrev vidare: "Den bästa julklappen jag kunde ha fått var att se Emma le. Tack!"

Sen dess har Emma gjort stora framsteg i kampen mot sjukdomen. Hon behandlas inte längre med cellgifter - och kan till och med åka skidor igen. SPORT-Expressen tog därför med en videohälsning till Altenmarkt, från Emma till Shiffrin.

Och den amerikanska världsstjärnan reagerar starkt så fort vi sätter igång klippet.

- Är det Emma?!

I videon säger 13-åringen, bland annat: "Jag vill att du ska veta att vårt korta möte gav mig kraft att fortsätta, att fortsätta kämpa för att besegra cancern. Du och din mamma var så ödmjuka och snälla. I dag går jag inte på kemoterapi längre, jag mår mycket bättre. Jag har fått mitt hår tillbaka och känner mig starkare för varje dag som går."

"Jag har tänkt på henne mycket"

Shiffrin brister ut i gråt när den 58 sekunder långa hälsningen är slut.

Hon försöker samla sig, men tårarna fortsätter att rinna när hon berättar om känslorna kring mötet med Emma 2012.

- Jag har tänkt på henne mycket faktiskt, säger Shiffrin.

- När jag träffade henne i Åre hade jag precis tagit min första världscupseger. Det var en kvällstävling och jag var trött. Jag kände bara: "Jag har inte tid för någon alls nu, jag vill inte prata med media heller. Jag vill bara fira med min familj, ringa hem till min bror och pappa." Och så stod hon där. Hon bara: "Jag har cancer, skulle vi kunna ta en bild tillsammans?" Det var allt. Och det betydde så mycket för henne!

Shiffrin förklarar att hon brukar tänka på Emma så fort hon är på väg att tappa ödmjukheten och bli arrogant.

- Det där var en rejäl väckarklocka för mig.

Vad vill du hälsa tillbaka till Emma?

- Får jag titta in i kameran?

Visst.

- Emma, jag är så glad att du mår bra och att din kemoterapi är klar, säger Shiffrin med blicken fäst i SPORT-Expressens tv-kamera.

- Ditt hår är vackert! Jag hoppas att vi ses igen, kanske i Åre. Jag tänker på dig ofta och jag är glad att jag träffade dig, för du gör att jag håller fötterna på jorden när jag blir arrogant. Jag tänker på hur tufft det måste ha varit för dig och jag önskar dig allt gott!

Imponeras av de svenska åkarna

Vi tar en paus i intervjun. Shiffrin slevar i sig ett lass med pasta och tittar på videohälsningen en gång till, ihop med mamma Eileen och sin pressansvarige Kilian Albrecht.

Sen försöker vi prata lite om skidåkning igen.

Tillbaka till de svenska slalomtjejerna. Vad tycker du om dem egentligen?

- Jag gillar dem! Först och främst så är de väldigt duktiga, hela gänget. Sen så är det häftigt att se hur nära de står varandra. De är verkligen ett lag, en enhet. Många av de bästa åkarna i världscupen kör sitt eget race, om du förstår vad jag menar, men svenskorna är tillsammans - hela tiden. Det är imponerande.

Hon gör till rösten, för att låta så rädd som möjligt, och lägger till:

- Och skrämmande!

Du vet om att Frida Hansdotter är rätt trött på dig, va? Att du alltid slår henne och att hon alltid kommer tvåa.

- Hon vann ju i Kranjska Gora i februari!

Shiffrin fnissar.

- Nej, men jag förstår henne. Om det hade varit ombytta roller så hade jag varit frustrerad. Men Frida är en fantastisk tävlingsmänniska och om jag ska vara ärlig så gör jag bara allt för att hålla henne bakom mig just nu. Jag tänker alltid på henne: "She's coming!" Jag måste hålla uppe farten.

"Älskade att se Anja åka"

Anja Pärson har varit en av dina idoler. Och nyligen fick du chansen att träffa henne, när hon intervjuade dig för svensk tv. Hur ser er relation ut?

- Jag älskade att se henne åka! Det var nästan overkligt hur fort hon rörde på fötterna i slalomen. Hon, Marlies Schild och Janica Kostelic var mina tre stora idoler när jag växte upp. Anja var så stark! Ett "power house!" I fjol fick jag träffa henne, i Sölden, och hon var så trevlig! Du vet, ibland när man träffar sina idoler så är de otrevliga och man blir besviken, men hon var inte alls sån. Jag är glad att jag hade Anja som idol.

Till sist - VM avgörs på din hemmaplan i vinter, i Vail. Hur ser din drömpall ut i damernas slalom?

- Oh... Svårt!

Frida Hansdotter tvåa?

- Haha, ja, det är ju givet. Det kan vi bestämma på en gång!

Shiffrin skrattar så att hon kiknar.

- Nej, men det blir Frida, jag och Maria Pietilä-Holmner ...i någon ordning. Två medaljer till Sverige! Och det säger jag inte bara för att jag pratar med en svensk tidning. De svenska tjejerna är riktigt grymma, ni ska vara stolta över dem.

 

SE KLIPPET MED HÄLSNINGEN HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag