Mikaela Shiffrin inspireras av Frida Hansdotter i sin träning Foto: Expressen TV/Sara BratellMikaela Shiffrin inspireras av Frida Hansdotter i sin träning Foto: Expressen TV/Sara Bratell
Mikaela Shiffrin inspireras av Frida Hansdotter i sin träning Foto: Expressen TV/Sara Bratell
Svenskan Frida Hansdotter har pressat Shiffrin flera gånger Foto: Patrik C ÖsterbergSvenskan Frida Hansdotter har pressat Shiffrin flera gånger Foto: Patrik C Österberg
Svenskan Frida Hansdotter har pressat Shiffrin flera gånger Foto: Patrik C Österberg

Shiffrin: "Hade aldrig förväntat mig det"

Publicerad

Giganten Mikaela Shiffrin är på jakt efter ett nytt VM-guld i slalom.

Och hon ser Frida Hansdotter som sitt största hot.

I kväll möts de alpina stjärnorna när världscupen gästar Stockholm för parallellslalom i Hammarbybacken:

– När träningen är slitsam tänker jag på Frida Hansdotter. Det pushar mig väldigt mycket, säger Shiffrin.

Smattrande kamerablixtrar möter Mikaela Shiffrin när hon kliver ut på hotelltakets terrass, ett stenkast från Hammarbybacken.

Shiffrin imponeras av utsikten och det faktum att hon kan se den upplysta tävlingsbacken i kvällsmörkret.

Intresset för världens just nu främsta kvinnliga utförsåkare är stort. Konferensrummet var fyllt till bredden när Shiffrin kom direkt från flygplatsen på måndagskvällen för att möta pressen.

Nu gör hon enskilda tv-intervjuer på taket.

– Mitt enda mål är att köra för medaljer på VM, säger den 21-åriga superstjärnan.

Mikaela Shiffrin berättar om sitt första världsmästerskap, vintern 2013 i Schladming när hon vann guld i slalom.

– Jag tror jag var trea, och väntade på det andra åket, då kom Steven Nyman (amerikansk fartåkare) fram till mig. Frida Hansdotter var i ledning och Steven såg mig och frågade varför jag var nervös. Sedan sa han: Det finns en taktik, och det är att gå för det. Och det är det VM handlar om. Det förenklar mycket för mig i mitt huvud. Nu vet jag vad målet är och jag är inte rädd för det.

Leder totalcupen före Gut

Under VM i Sankt Mortiz kommer Shiffrin att köra slalom och storslalom.

Det blir alltså inte störtlopp eller super G för världscupens totalledare.

Målet med fartsatsningen är i stället att behålla greppet om ledningen i den totalcupen. För Shiffrins står därför viktiga poäng på spel i kvällens parallellslalom.

Shiffrin som tog en överraskande fjärdeplats i helgens super G i Cortina leder nu med 80 poäng ner till tvåan Lara Gut.

Schweiziskan skulle också ha tävlat i Stockholm, men kraschade i söndags och tvingades lämna återbud.

– Hon har varit så stark i super G, så jag såg inte kraschen komma. Jag hoppas hon är okej. Det är bra för sporten om det kan vara en fajt in i det sista, säger Shiffrin.

"Hade aldrig förväntat mig detta"

Senast Mikaela Shiffrin körde parallellslalomen på världscupen var i Moskva 2013, då hon slutade trea. Nu hoppas hon ta viktiga poäng i kampen om totalsegern.

– Mycket i mitt huvud handlar om hur långt försprång jag kan få. Om jag kan hålla ledningen inför världscupsfinalerna i Aspen vore det fantastiskt, jag hade aldrig förväntat mig att vara i ledning nu.

Frida Hansdotter är imponerad av Shiffrins säsong så här långt. Men lyfter fram Wendy Holdener som sin främsta konkurrent i kvällens parallellslalom.

– Det är svårt att säga var Shiffrin står i parallellslalom. Hon hoppade över den här tävlingen förra året. Så jag ser Wendy Holdener som en större favorit, säger Hansdotter.

"Hansdotter pushar mig"

Men på VM är det inget snack om vem Hansdotter ser som sin främsta konkurrent.

Mikaela Shiffrin har två raka VM-guld, där det senaste kom på hemmaplan i Beaver Creek med Frida Hansdotter som silvermedaljör.

– Frida är en av mina favoritkonkurrenter. Hon har varit med under hela tiden jag har haft framgång. Hon har funnits här och pushat mig att utvecklas. På sommaren när jag tränar och tänker varför gör jag detta, det är så slitsamt, då tänker jag att Frida Hansdotter eller Wendy Holdener tar inga pauser, de bara kör på, och det pushar mig väldigt mycket. Det är viktigt att ha så tuffa konkurrenter, och det var coolt att se att Frida var tillbaka överst på pallen i Flachau.

Trivs i VM-backen

Efter kvällens parallellslalom i Hammarbybacken åker Mikaela Shiffrin tillbaka till Alperna för att slipa på de sista detaljerna inför VM. Sedan väntar en ny duell med Hansdotter i schweisiska Sankt Mortiz:

– Känslan jag har i Sankt Moritz är häftig, den är lik den jag har i Beaver Creek- Det är nästan alltid soligt och underlaget är riktigt bra med aggressiv snö. Det finns ingen anledning till att inte kunna attackera fullt ut, säger Mikaela Shiffrin.

Frida Hansdotter välkomnar duellen på VM:

– Det är många av oss som har tagit ett steg till. Kollar man på slalomen i Flachau så kanske det inte var Mikaelas bästa dag, men jag vann ganska stort. Förhoppningsvis har vi skakat henne lite, och visat att vi kan också. Det ska bli kul att se vad vi kan sätta emot henne på VM, säger Frida Hansdotter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag