Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Så mycket hallucinationer – det blev en annan värld”

Tre toppnyheter inom sportvärlden
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: NILS PETTER NILSSON

Maria Pietilä Holmner avslutade en lång skidkarriär för drygt ett år sedan.

Men VM-silvermedaljören har hittat nya utmaningar – och sommaren bjöd på ett minst sagt udda äventyr.

– Jag hade inte sovit på 20 timmar. Jag såg djur, amerikanska presidenter i bergen och två män i solstol, säger hon i en intervju om nya livet, drömmen om att bli en hurtig mamma och framtiden i SVT:s Vinterstudion. 

– Jag visste nog inte vad jag gav mig in på, säger Maria Pietilä Holmner.

Hon har nyligen avklarat ett ”Adventure Race”, något som innebär att man ska ta sig från punkt A till punkt B med olika typer av färdmedel.

– Vi tränade och fokuserade på det här i cirka ett halvår. Det har varit cykling, löpning, kajak, forspaddling och klättring. Vi fick också lära oss att navigera via karta och kompass då man inte fick ha med sig några mobiltelefoner. Så jag har lärt mig väldigt mycket nya saker, säger 33-åringen.

Den före detta alpina skidåkaren har en fin , 15 år lång, karriär bakom sig med tre världscupsegrar, två individuella VM-medaljer och fyra i lag. Men efter att ha dragits med ryggproblem sista åren valde hon att sluta i januari 2018. 

”Undrade om jag ville följa med på ett äventyr”

Men att utmana sig själv håller hon fortfarande på med.

– Det började med att jag fick en fråga över en lunch med tre andra tjejer som undrade om jag ville följa med på ett äventyr. Jag gillar utmaningar och äventyr – så jag tackade ja så klart, säger hon.

Maria Pietilä Holmners äventyr startade i Åre och avslutades i Ålesund. Den sträckan hon och hennes tre lagkamrater skulle ta sig var mellan 680-700 kilometer lång och var på cirka 16 500 höjdmeter. 14 sträckor totalt där hon och hennes lagkamrater kunde vara ute i 30 timmar på vissa sträckor och bara gå. 

– Sex timmar innan starten fick man lämna ifrån sig mobiltelefonerna och så fick man alla kartor. Då hade man fyra timmar på sig att snacka ihop sig och börja kolla vilka sträckor vi skulle ta för att ta oss till Ålesund, säger Maria Pietilä Holmner.

Sedan fick den före detta alpinstjärnan veta hur kroppen reagerar på få timmars sömn och extrema förhållanden.

– Vi snittade två timmars sömn per natt och det var inte det fysiska som var den största utmaningen – det var det mentala. Jag visste nog inte riktigt vad jag hade gett mig in på, men jag tackar att vi hade ett starkt lag och ett bra samarbete samt bra förberedelser, säger hon.

”Det var så mycket hallucinationer”

Maria Pietilä Holmner berättar att det finns två speciella tillfällen som hon kommer minnas från äventyret. 

– Första natten navigerade vi lite fel. Vi hittade inte leden vi skulle gå på och tog ut en ny kompasskurs. Vi gick och gick men hittade aldrig leden. Det började även regna och dimman la sig allt tätare. Då kände jag mig lite osäker at vi gått vilse. Så vi slog upp tälten och skulle vänta ut det dåliga vädret. Och när jag skulle springa ut och kissa ser jag ett ledkors – då har vi ju tältat nästan mitt på leden. Men vi såg inte det på grund av att det var så dimmigt.

Hennes andra minne berodde på extrem sömnbrist som resulterade i hallucinationer. 

– Vi kom till en sträcka när vi skulle forsränna. Då hade vi varit ute ute och gått i drygt 20 timmar. Så vi var supertrötta. Men vi var tvungna att göra den sträckan innan mörkret kom. Vi åkte i två meter höga vågor och skrattade på grund av tröttheten. Sen kom vi till lugnare vatten där man var tvungen att paddla. Då höll ju alla på att somna. Då såg jag såg djur, amerikanska presidenter i bergen och två män i solstol. Det var så mycket hallucinationer. Det blev en annan värld och det var ganska roliga två timmar.

Skull du rekommendera detta till andra? 

– Ja det skulle jag verkligen. Vill du en utmaning och lite träning så är det bara att köra. Men förbered er väl. 

Fortsätter troligtvis med Vinterstudion

Maria Pietilä Holmner berättar hon att hon i övrigt njuter av livet utanför skidvärlden och att det är skönt att kunna vara lite mer spontan. 

– Jag har mycket små sidoprojekt, lite föredrag, events och gjorde även Vinterstudion förra året. 

Är Vinterstudion någonting du kommer göra även i år? 

– Troligtvis. Vi håller på att snacka om det och jag tror att jag kommer göra det. Det var väldigt kul att få se sporten från den andra sidan samt att ge tillbaka till sporten. 

Vad gör du om fem-tio år? 

– Inom den tiden hoppas jag att jag är en glad och hurtig mamma. Det skulle jag se fram emot. Jobbmässigt skulle jag vilja jobba inom reklam och marknadsföring, för det älskar jag. Jag älskar också att bo i Åre, så det gäller att hitta någonting att göra där. Möjligheterna är många och livet är långt. 

Maria Pietilä Holmner berättar också att hon fortfarande är ute i backen och åker. 

– Men jag kan erkänna att jag blivit en solskensåkare. Jag tar soliga dagar och det är nog mer tid med en varm choklad än i backen. Det är mer att jag njuter när jag åker, säger hon.