Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasar efter VM-tävlingen: ”Minst rättvisa någonsin”

Foto: GABRIELE FACCIOTTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Orättvisa förutsättningar avgjorde VM i parallellslalom.

Åkarna som fick avsluta i den röda backen drog det längsta strået när kampen om medaljer skulle avgöras.

– Jag är riktigt arg, säger Federica Brignone till NRK.

Under tisdagen var det dags för en historisk första parallellslalomtävling i ett VM och det blev en tävling som rörde upp känslor. Mathieu Faivre vann på herrsidan och på damsidan blev det till sist ett delat guld eftersom Marta Bassino och Katharina Liensberger kom precis lika. 

Efterspelet till loppet var kaotiskt eftersom Marta Bassino först ropades ut till ensam segrare och eftersnacket till tävlingen skulle även handla om de orättvisa förhållandena där den röda backen var snabbare.

Det borde inte ha spelat någon roll eftersom åkarna ska ta sig ner för båda backarna men eftersom det högst gick att skaffa sig en halv sekunds ledning efter det första åket fick åkarna som lottades att avsluta i den röda backen en stor fördel.

I damernas final vann Katharina Liensberger med över en sekund mot Marta Bassino i det första åket. Men när försprånget blev kortat till en halv sekund kunde Bassino räkna hem guldet efter det andra åket.

Ilska efter VM i parallellslalom

Federica Brignone blev utslagen av guldvinnaren Marta Bassino i kvartsfinalen.

– Det här är den minst rättvisa tävlingen jag har kört. Om man startar i den röda backen får man bara en halvsekund tillgodo på motståndaren som hämtar in mer än det. Det är verkligen orättvist. Titta på Meillard, han var snabbast. Jag är riktigt arg, säger Federica Brignone till NRK.

Hon syftar på semifinalen mellan Loïc Meillard och Philip Zubcic där den förstnämnde blev ett offer för att ha tvingats starta i den röda backen.

– Det är så orättvist, säger Brignone.

Den norske experten Kjetil André Aamodt håller med.

– Jag skulle vilja kalla det en skandal, säger han i NRK.

För svensk del kom Estelle Alphand längst och slutade på 13:e plats i damernas tävling. På herrsidan blev Mattias Rönngren 16:e man.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.