Anna Holmlund under invigningen av Alnö skidklubb i oktober 2017. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNAnna Holmlund under invigningen av Alnö skidklubb i oktober 2017. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Holmlund under invigningen av Alnö skidklubb i oktober 2017. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Holmlund 2015. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNAnna Holmlund 2015. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Anna Holmlund 2015. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Räddade Holmlunds liv – nu träder hon fram

Publicerad

När Anna Holmlund kraschade i italienska Innichen den 19 december 2016 var Jasmine Abulkheir först på plats. 

Abulkheir, som är landslagets fysioterapeut, såg till att få i gång Holmlunds hjärta och andning igen efter olyckan. 

– Hon hade väldigt dålig andning till en början, till sist slutade andningen, säger Albulkheir till SVT

När Anna Holmlund reste till Innichen för världscupstävlingen kort innan jul 2016 så hade hon siktet inställt på att ta en ny världscupseger. 

Men på träning bara dagen innan tävlingen var olyckan framme. 

Holmlund kraschade in i en isvägg och fick föras akut till sjukhus med helikopter. Där konstaterades det att hon led av svåra hjärnskador och hon låg i koma i flera månader.

 

 LÄS MER: Anna Holmlunds pojkvän Victor Öhling Norberg i stor intervju.

 

Hon räddade livet på Anna Holmlund

I dag har Homlund tagit enorma steg i sin rehabilitering. Sedan hon vaknade ur sin koma för ett drygt år sedan har hon bland annat flyttat till en egen lägenhet i Sundsvall och deltagit i en mindre skidtävling. 

En som har en speciell roll i att Holmlund tagit sig så här långt är Jasmine Abulkheir, landslagets fysioterapeut. 

Hon var först på plats efter Holmlunds olycka. Enligt SVT räddade hon livet på den svenska skicrosstjärnan. 

– Jag fick hjälp av den franska ledarstaben som fanns på plats. Vi vände på Anna och man kunde direkt se att hon hade frakturer i ansiktet, pupillerna reagerade inte, hon hade väldigt dålig andning, till sist slutar andningen. Pulsen fanns, men blev svagare under tiden. Då är det bara att försöka att få i henne syre och få hjärtat att slå, säger Abulkheir till SVT. 

SVT träffade Abulkheir i samband med inspelningen av en dokumentär om Holmlund som har premiär den 22 maj. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag