Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Positiva signaler senaste dagarna"

Anna Holmlund Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Foto: Gepa Pictures/ Matthias Hauer
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån / BILDBYRÅN
Foto: Andreas Gebert / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Gepa Pictures/ Andreas Pranter / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÃÖN
1 / 8

Läget för Anna Holmlund är fortfarande allvarligt.

Men de senaste dagarna har hon visat prov på basal kommunikation, genom handtryckningar och blinkningar.

– Man har sett vissa positiva signaler, men sen blir man osäker på om det är slump eller om det faktiskt är så att hon har kunnat kommunicera, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till Dagens Nyheter.

Det var strax innan jul som skicross-stjärnan Anna Holmlund föll illa på en träning i italienska Innichen och fick föras till sjukhus, där hon opererades akut.

Efter en tid i Italien fördes hon till Karolinska universitetssjukhuset och sedan en dryg månad tillbaka så vårdas hon på en rehabiliteringsklinik på Danderyds sjukhus.

Det var ungefär då som hennes far Lars Holmlund berättade att Anna Holmlund hade gjort vissa framsteg.

– I dag har hon visat vissa tecken på att hon känner vissa dofter och hon kan följa med blicken vissa reaktioner, sa han då.

"Mer positivt än vad jag hade trott"

Nu berättar landslagsläkaren Jakob Swanberg att man sett positiva signaler gällande Holmlunds tillstånd de senaste dagarna. Han berättar att läkarna har sett tecken på basal kommunikation, genom bland annat blinkningar och handtryckningar.

Swanberg säger dock att det är svårt att säga huruvida det är slump eller om det faktiskt är så att Holmlund kommunicerar.

– När man har svåra hjärnskador är det vanligt att man har ryckningar i muskulaturen som kan se medvetna och viljemässiga ut, men man vet inte om de är det, säger Swanberg till Dagens Nyheter, men tillägger att bara tecken på kommunikation är framsteg.

– För mig är det här nog mer positivt än vad jag hade trott.

Har besökt Holmlund på sjukhuset

Joar Båtelson, sportchef för skicross, har besökt Anna Holmlund på rehabiliteringsklinik på Danderyds sjukhus.

Han har tagit del av läkarnas rapport och säger följande om situationen:

– Det är positiva signaler, men det är ingenting som än så länge påverkar helheten så himla mycket. Hon har fortfarande väldigt låg medvetandenivå. Hon kommunicerar inte på något sätt, det är mer att förhoppningen är att hon kan uppfatta någonting.

Vad betyder detta för den fortsatta behandlingen?

– Det tror jag ingen vet. Om man ser små tecken på medvetande att hon reagerat på saker är det ett steg i rätt riktning, men vi vet inte om det kommer att utvecklas ännu mer eller om det stannar här. Det har vi ingen aning om, säger Joar Båtelson.

Ny fas för de anhöriga

Enligt Jakob Swanberg är läget fortsatt allvarligt för Holmlund. En rad specialister jobbar med hennes fall, men det går inte att ställa någon prognos för 29-åringen.

Swanberg säger att Holmlunds anhöriga nu går in i en ny fas där de har börjat förlika sig med att Holmlund med största sannolikhet inte kommer att bli lika bra som hon var förut.

– De får vänja sig vid att de inte kommer att få tillbaka Anna som den hon var tidigare, säger han till Dagens Nyheter.