Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pernilla Wibergs svåra beslut: ”Klarar jag det?”

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Pernilla Wiberg, 51, nobbade möjligheten att åka till Peking-OS.

Ska hon inte slåss om guldmedaljer är det inte värt det.

För SportExpressen berättar tv-experten om valet och ger sin syn på Sveriges medaljchanser.

– Det vittnar om en otrolig styrka, säger Wiberg om Sara Hector.

Pernilla Wiberg har precis avslutat ett digitalt möte med den internationella olympiska kommittén (IOK) inför OS i Peking när SportExpressen ringer upp.

– De planerade för deras tripp dit. Jag skulle egentligen åkt dit, men jag tackade nej. På de möten vi ska ha så sitter jag på distans i stället, för det blir för mycket, säger hon.

I flera år efter sin aktiva karriär var Wiberg ledamot i de aktivas kommitté i IOK. I dag sitter hon med åt World Olympians Association vägnar där hon är vice ordförande.

De aktivas kommitté, där Stefan Holm satt fram till Tokyo-OS i somras, reser till Peking för att kampanja inför att fyra nya ledmöter ska väljas in.

– Jag har inte riktigt det jobbet att göra där på OS. Jag kan lika gärna sitta med på mötena på distans. Att resa dit med allt vad det innebär och skulle man eventuellt bli sjuk där borta, vad innebär det? Hamna i karantän, klarar jag det?

Det är annorlunda när medaljer står på spel, menar Pernilla Wiberg.

– Det är inte så att jag är där för att ta ett OS-guld, då hade man nog kunnat klara av det mesta tror jag. Alla de aktiva går igenom en otrolig procedur för att hålla sig friska och det gör man nog för att man har det här som ett mål: att ta medalj på ett OS.

Hyllar Sara Hector: ”Otrolig styrka”

Wiberg plockade sitt första OS-guld i storslalom 1992. Tio år senare tog Anja Pärson silver i samma disciplin.

Blir det en ny svensk OS-medalj i storslalom 20 år senare?

Lagom till spelen i Peking har Sara Hector i alla fall fått upp de svenska förhoppningarna. 29-åringen har varit på pallen i de fem senaste tävlingarna – varav tre högst upp.

Pernilla Wiberg är imponerad.

– Som hon har slitit, och under så många år. Förra året i Kranjska Gora var hon fem sekunder efter i förstaåket och kvalade förstås inte till andraåket, och så går hon och vinner samma tävling året efter. Det vittnar om en otrolig styrka som hon har jobbat fram.

– Sara har berättat att hon jobbar med en mental coach och aldrig hymlat med det. Nu verkar hon ha hittat någonting, säger SVT-experten.

Vad tror du om Sveriges medaljchanser?

– Det är Sara jag håller högst. Men jag sätter ändå upp Kristoffer Jakobsen som en guldkandidat. Det håller jag fast vid. Om han prickar formen och får till de här två åken med den kapaciteten han har, då är han överlägsen. Så är det.

”Hjärtat i halsgropen hela tiden”

Kristoffer Jakobsen har blandat högt och lågt den här säsongen.

Innan jul tog han två raka pallplatser i slalom, hans första i karriären. Men 2022 har börjat med tre raka uråkningar.

– Denna fantastiska slalomåkare, han har en enorm högstanivå, men, det här jäkla urkörningarna alltså.

Ska man vara orolig?

– Ja man är alltid lite orolig när Jakobsen åker, säger hon med glimten i ögat.

– När han kom på pallen så kändes det som han hade fått den där stabila 70-75 procentiga åkningen. Han satsade aldrig järnet så som han ibland gjorde förra säsongen när han körde ur. Det kändes som han åkte en bra och kontrollerad åkning och kunde ändå vara på pallen. Det kändes så skönt tyckte jag, då hade man inte hjärtat i halsgropen hela tiden.

– Men nu känns det som att det börjar bli det här nervösa igen när man sitter och tittar på honom.

Sveriges största stjärna Anna Swenn-Larsson är tillbaka efter skada och har tagit en pallplats i världscupen i slalom inför OS.

Det har inte övertygat Pernilla Wiberg.

– Det var viktigt för henne att hon fick kliva upp på pallen igen. Jag är lite mer osäker på hennes form. Hennes åkning är inte riktigt där som den var innan hon gjorde illa sig. Därför är jag mer osäker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.