Pernilla Wiberg hyllar Lindsey Vonns bild

Pernilla Wiberg.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / BILDBYRÅN
Lindsey Vonns uppmärksammade bild.

Pernilla Wiberg kommer snart att få fullt upp. I slutet av oktober kommer hon att prisas på en gala i Monaco, och innan dess kommer hon att vara med som expert för SVT när den alpina skidsäsongen drar i gång i Sölden.

Stort fokus inför premiären har hamnat på Lindsey Vonn. Amerikanskan gör comeback efter en skada och har dessutom precis släppt en bok, som hon bland annat marknadsfört med en kontroversiell nakenbild.

– Jag gillar det här med att ”strong is the new beautiful”. Det är bra om man kan uppmana folk att tycka om sina bulliga muskler, säger Wiberg.

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Pernilla Wiberg är en av Sveriges genom tiderna främsta alpina skidåkare. 2002 la hon skidorna på hyllan, men hon har fortsatt att vara tätt involverad i skidåkning även efteråt, bland annat med säkerhetsfrågor inom det internationella skidförbundet och som expertkommentator i SVT:s skidsändningar.

På lördagen fyller hon 46 år, men att bli äldre är ingenting som stör henne.

– Jag gillar födelsedagar. Age is just a number, brukar jag säga. Det handlar mer om hur man känner sig. Man känner sig mycket äldre när man ligger sjuk i influensa än när man är frisk och kry, säger hon.

Hon är sedan 22 år tillbaka bosatt i Monaco, där hon bor tillsammans med sin man Bödvar och deras barn Axel och Sofia. Wiberg beskriver livet i Monaco som väldigt likt livet i Sverige – men med en väsentlig skillnad.

– Det är ett annat klimat förstås. Man kan bada in i november nästan och det uppskattar vi väldigt mycket, säger hon.

Prisas på gala

För drygt en vecka sedan offentliggjordes det att Wiberg kommer att tilldelas pris på den nystartade galan Monaco World Sports Legends Award den 26 oktober. Arrangörerna beskriver själva priset som "sportvärldens Oscar", och det delas ut till några av de största sportutövarna världen över.

– Man måste ha utmärkt sig på något sätt och det är jätteroligt. Och jag gillar idén att försöka skapa en sådan här gala som inkluderar alla idrotter, säger hon.

Mika Häkkinen, Tia Hellebaut, och Giacomo Agostini är några andra som tilldelas priset. Wiberg berättar att hon ser fram emot att träffa dem, då hon menar att de kan ha mycket utbyte av varandra.

– Många blir första gången jag träffar dem. Mika har jag sett i Monaco lite då och då, men han är en ganska tystlåten person så jag har aldrig fått tillfälle att prata med honom, berättar hon.

"Skönt att få dra på sig en tröja"

Den 22 oktober inleds skidsäsongen i österrikiska Sölden, en premiär som Wiberg alltid ser fram emot.

– I början av den här veckan hade vi lite kallare väder i Monaco och det var riktigt skönt att få dra på sig en tröja och tänka på att nu kommer snön snart, säger hon.

Hon lyfter upp VM i Sant Moritz i februari nästa år som den absolut största höjdpunkten på säsongen, men ser även fram emot att se hur det går för Lindsey Vonn i comebacken och att följa slalomkampen mellan Frida Hansdotter och den nu skadefria amerikanskan Mikaela Shiffrin.

– Frida har alltid varit den eviga tvåan, men nu behöver hon inte kämpa för kristallkulan längre. Jag skulle vilja se mer vinna eller försvinna-attityd den här säsongen, säger Wiberg.

Lindsey Vonns nakenbild

Just Lindsey Vonn har varit en hett omdiskuterad person de senaste veckorna då hon i början av månaden släppte sin nya bok "Strong is the new beautiful". Kontroversen handlar om att hon i samband med lanseringen bland annat marknadsförde boken genom att lägga ut en nakenbild på sitt Instagramkonto.

Wiberg berättar att hon inte sett bilden i fråga, men att vi lever i en fri värld.

– Hon är stolt över sin kropp och vågar ta sådana bilder, det är det nog inte så många som vågar. Dessutom finns det ju killar som också klär av sig halvnakna för att få uppmärksamhet, det är inte bara en kvinnlig grej, säger Wiberg.

Wiberg tycker dessutom att det är ett bra budskap som Vonn vill förmedla.

– Jag gillar det här med ”strong is the new beautiful”. På min tid var det ofta snack om att man inte ville göra benböj för då får man så bulliga muskler, och det ska man inte ha som tjej. Jag tyckte alltid att det var larvigt, men förstod sen att det var ganska många som hade den inställningen. Det är bra om man kan uppmana folk att tycka om sina bulliga muskler, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.