Pernilla Wiberg: "Det kan låta drastiskt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emil Nordin
Foto: Johan Jeppsson

Bli inte förvånad om hon helt plötsligt tar Pops plats i tv-rutan.

Eller blir svensk förbundskapten.

Pernilla Wiberg har inga planer på att lämna rampljuset och för att ta klivet in i männens värld har hon kommit underfund med vad som krävs.

– Det kan låta drastiskt men jag tror att min generation måste svälja lite för att bana väg för de tjejer som kommer efter, säger Wiberg.

Hon är i Stockholm för att sitta som expert i "Vinterstudion" men innan helgens sändningar i SVT-huset har hunnit med ett möte med SOK. När Pernilla Wiberg är i Sverige är det ofta späckat schema. Men några planer på att lämna Monaco har inte familjen Wiberg/Bjelke.

– Det är många som frågar, "ska du inte flytta hem snart?". Men nej, inte som det känns nu. Barnen är så rotade i Monaco och får jättebra utbildning där och så länge de går i skolan känns det som om att vi kommer att bo kvar. Men det klart, skulle det hända något med barnen, så att vi måste flytta då skulle jag inte se några problem med det. Så rotade är vi inte, säger Wiberg som inte är helt säker på att det skulle bli Sverige om familjen väljer att lämna Monaco.

– Min man är norrman och de är ju ganska patriotiska så jag vet inte. Därför kanske det är bra att vi bor på neutral mark i Monaco, haha.

Pernilla Wibergs man är Bödvar Bjelke och tillsammans har de barnen Axel, 11, och Sofia, 7.

– Bödvar är hemma-pappa och tar ett stort lass när jag jobbar. Jag gillar att jobba men jag vill ändå inte att det ska bli för mycket. Jag vill hinna uppleva tiden när barnen är små, jag hör från lite äldre kompisar ibland att de ångrar att de inte var mer med barnen och så vill jag inte känna om några år.

"Får mycket förfrågningar"

Tv-jobbet, uppdrag inom både SOK och IOK.

Idre Fjäll och så en del föreläsningar.

Pernilla Wiberg försöker bena ut hur hennes arbetsvardag ser ut nu för tiden och varför hon ofta tackar nej.

– Jag får mycket förfrågningar, allt från att vara med i olika tv-program till föreläsningar men eftersom det mesta är i Sverige tackar nej. Jag ville inte flänga fram och tillbaka för mycket, säger Wiberg som de närmsta veckorna dock befinner sig på andra sidan Atlanten i Vail Beaver Creek där alpina-VM avgörs och där "Pillan" i vanlig ordning intar rollen som expert hos SVT.

– Jag tycker det är väldigt kul och jag skulle definitivt kunna tänka mig att jobba mer med tv.

Skulle du vilja bli programledare?

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att hoppa in om André (Pops) eller Yvette (Hermundstad) blir sjuka, jag tror att jag skulle klara den rollen också.

Saknar du tävlandet något?

– Nej, åtminstone inte själva åkandet. Att gå upp högst på pallen, det kan jag tänka mig för den känslan är härlig. Men bara om jag slipper åka innan, haha.

Men den där kicken som många stjärnor säger att de får genom idrotten, saknar du inte den?

– Nja, första året efter att jag slutat var väl tuff men så är det nog för alla som går i pension, oavsett om det handlar om idrott eller inte.

– Att jag jobbar med SVT gör ändå att jag får den där biten. Ta bara det att jag fick vara med och uppleva Anjas alla framgångar under 2000-talet, det var superhäftigt och då har jag också fått kickar men på ett annat sätt.

När du är expert i tv låter du nästan som en coach ibland, kommer vi att få se Pernilla Wiberg som svensk förbundskapten?

– Vi är faktiskt ett gäng tjejer, jag, Ylva Nowén och en före detta fysioterapeut, Agneta Platter, som har pratat om det där och sagt att om tio år tar vi över damlaget, eller varför inte herrlaget också för den delen.

– Det har ju varit lite på skämt men varför inte? Jag skulle kunna tänka mig det när barnen blir lite större.

"Invald för att jag är kvinna"

Pernilla Wiberg jobbar både för SOK (Sveriges olympiska kommitté) och IOK (Internationella olympiska kommittén) där hon i båda fallen sitter med i styrelserna för de organisationer som samlar före detta olympier.

I WOA (World olympians association), som organisationen heter internationellt, har hon blivit invald i styrelsen för att hon är – kvinna.

– Jag har blivit ”appointed” som det så fint heter, i själva verket betyder att jag blivit invald för att jag är kvinna och för att det inte fanns några kvinnor tidigare.

– Men just nu jobbar vi med att förändra konstitutionen inom organisationen. Kvotering har fått en sådan fulstämpel men vi vill att det ska fungera så att det från varje region av de totalt fem väljs en kvinna och en man.

Är jämställdhet en viktig fråga för dig?

– Ja, det har blivit det mer och mer. Om du hade frågat mig för 15 år sedan ”är du feminist?” hade jag svarat: ”nej, inte alls”. Men nu skulle jag säga att jag är det, definitivt.

– Det kan låta drastiskt men jag tror min generation kvinnor måste svälja lite för att bana väg för de tjejer som kommer efter.

– Jämställdhet är ett moment 22 som är svårt att komma ur. Man säger att det inte finns några kvinnor som har tillräcklig erfarenhet för att ta plats i en styrelse men om man aldrig låter dem komma in är det ju omöjligt att få erfarenhet. Just därför tror jag att det i vissa fall är bra med kvotering. Förhoppningsvis ger det en snöbollseffekt.

"Det var exceptionellt"

Efter dig och Anja har Sverige inte haft någon riktigt stor alpinstjärna, vad kommer sig det tror du?

– Det var exceptionellt som Sverige hade det under lång tid, ända från Stenmarks-tiden. Det var något glapp på ett år men sedan kom jag och vann VM och hade 90-talet. Sedan kom Anja direkt.

– Det är egentligen helt otroligt. Folk i Sverige blev väldigt bortskämda. Sådana talanger som Anja växer inte på träd och det kommer nog att dröja ett bra tag innan vi får se något liknande igen.

Ingemar Stenmark ska vara med i Let’s Dance, har du fått frågan?

– Ja, många gånger och jag hade tyckt att det varit jättekul att få lära mig att dansa på riktigt och hade gärna varit med. Men det faller också på att jag inte bor i Sverige, det skulle ta alldeles för mycket tid med allt resande.

Och hur tror det att kommer gå för Stenmark?

– Jättebra, jag skulle inte bli förvånad om han vinner.

– Men jag blev överraskad när jag hörde att han skulle ställa upp, det trodde jag inte. Han är inte riktigt den typen.

Pernilla Wiberg om...

...de svenska alpintjejerna inför VM:


– De har gjort bra resultat i vinter och har ett stort lass att dra nu. Att det dessutom är tre olika segar genom Maria, Frida och Sara, är helt fantastiskt. Om man ser det så vet i sjutton om utgångsläget någonsin varit så bra inför ett VM. Men det är inom slalom och storslalom, i fartgrenarna har vi inte mycket att hoppas på. Det är möjligtvis Kajsa (Kling) men hon saknar fortfarande det där lilla extra för att vara med i toppen. Jag ser att det finns där, hon har kapaciteten men det är ändå något som inte stämmer helt.

...de svenska VM-herrarna:

– Jag tror att "Byggis" (Jens Byggmark) kan slå till, han har varit på pallen i år och visat att han har kapacitet. Och i och med segern i Kitzbühel förra helgen visade Mattias Hargin att han inte ska räknas bort.

...hur många medaljer Sverige tar i VM:

– Det är ett högt satt mål men jag tror att vi kan ta två medaljer. Frida i slalom och så tro jag faktiskt på Sara Hector som en jokermedaljör. Hon verkar vara så vild och ung och inte bry sig om att det är stora mästerskap och hon är ändå erfarenhet från ett OS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.