Anja Pärson: ”Filippa kunde skälla ut mig”

Anja Pärsons allvarliga olycka i tv
Anja Pärson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anja Pärson och Filippa Rådin.
Foto: OLLE SPORRONG

Framgångarna kom tidigt. 

Men trots det saknade Anja Pärson självkänsla. 

– Jag gömde mig bakom idrotten, säger den före detta alpina stjärnan i podden ”Sårbar och superstark”.

Anja Pärson slog igenom redan som 17-åring och de alpina framgångarna avlöste sedan varandra. 

Sitt första VM-guld tog Pärson 2001 i St. Anton, efter det följde flera år med ytterligare VM-medaljer och i Turin 2006 kom också det första OS-guldet. 

Men trots de stora framgångarna hade Anja Pärson ingen god självkänsla, något som hon berättar om i podden ”Sårbar och superstark”.

– Jag har alltid varit väldigt blyg men jag har haft idrotten att gömma mig bakom. Min självkänsla och den jag är som person den gömde jag tills jag var 26 år, säger Pärson och berättar vidare om hur hon upplevde uppmärksamheten kring stora mästerskap som tuff. 

– Man ska vara den blonda härliga tjejen, man förväntas att vara på ett visst sätt och jag kunde få kritik för att jag var kaxig. Balansen mellan att vara privat och bjuda på sig själv var väldigt svår. Jag blev väldigt dränerad av det där varje gång. 

”Filippa kunde skälla ut mig”

När Anja Pärson träffade Filippa Rådin, som senare blev hennes fru, som inte alls hade en idrottsbakgrund blev det till stor hjälp för henne i jakten på självkänslan. 

– Hon kunde ställa krav på mig och skälla ut mig. Jag lärde mig mycket av Filippa. Det var tack vare henne jag började våga vara mig själv, säger Pärson. 


LÄS MER: Miljonchocken på den första dagen på jobbet 

LÄS MER: Janogy: ”Det finns nätter då jag inte sover alls” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.