Foto: Olle SporrongFoto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong
Foto: Emil NordinFoto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin
Foto: Luca BrunoFoto: Luca Bruno
 Foto: Luca Bruno

Pärson: "Fortfarande de som kommer fram"

Publicerad

2012 kom Anja Pärson ut som homosexuell och berättade att hon skulle bli mamma då hon sommarpratade i P1.

Uttalandet fick otroligt mycket uppmärksamhet och har, enligt Pärson, förändrat folks liv.

– Det kommer fortfarande fram folk och berättar hur mycket det har betytt för dem att vi gjorde det, det är vi stolta över, säger Pärson till VG.

Nyheten slog ner som en bomb i Sverige sommaren 2012.

I sitt sommarprat kom alpinstjärnan Pärson ut som homosexuell och berättade att hon och partnern Filippa Rådin väntade barn. Parets son Elvis föddes samma sommar.

– Det var en lättnat att komma ut då. För mig var det viktigt att vända blad och starta ett nytt liv. Jag har alltid bara bjudit på mig själv till en viss gräns, men då gick jag in i något annat. Jag var inte bara idrottare, jag var också en människa, säger hon till VG.

"Mycket kärlek"

Trots att hon och Rådin träffades redan vid årsskiftet 2005/06 så valde Pärson att hålla det hemligt fram till programmet.

Men Pärson känner inte att hon har fått en annan behandling av att hon kom ut.

– Vi har egentligen fått ett varmt välkomnande världen över. Det är något som vi har tagit till våra hjärtan. Bland alla mörka krafter som finns så finns det också mycket kärlek.

Det har gått mer än två år sen den dagen som Pärson beskriver som "omtumlande" och nu väntar paret sitt andra barn. Den här gången är det Pärson som bär på barnet - och det är inte det enda som har förändrats.

"Tuffare perioder"

Synen på homosexuella som föräldrar har blivit mer positiv enligt Pärson.

– Det är på väg att bli öppet när det gäller barn i Sverige. Klart att det har varit tuffare perioder, men de flesta tycker att det är bra. Folk är glada över att jag är gravid.

Pärson och Rådin har också, tack vare det uppmärksammade sommarpratet påverkats folks liv.

Pärson berättar att människor fortfarande närmar sig henne i det offentliga och berättar hur mycket hennes mod har betytt för dem.

– Att vi kan hjälpa folk på vägen känns väldigt bra, säger Pärson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag