Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pärson: "Fortfarande de som kommer fram"

Foto: Olle Sporrong
Foto: Emil Nordin
Foto: Luca Bruno

2012 kom Anja Pärson ut som homosexuell och berättade att hon skulle bli mamma då hon sommarpratade i P1.

Uttalandet fick otroligt mycket uppmärksamhet och har, enligt Pärson, förändrat folks liv.

– Det kommer fortfarande fram folk och berättar hur mycket det har betytt för dem att vi gjorde det, det är vi stolta över, säger Pärson till VG.

Nyheten slog ner som en bomb i Sverige sommaren 2012.

I sitt sommarprat kom alpinstjärnan Pärson ut som homosexuell och berättade att hon och partnern Filippa Rådin väntade barn. Parets son Elvis föddes samma sommar.

– Det var en lättnat att komma ut då. För mig var det viktigt att vända blad och starta ett nytt liv. Jag har alltid bara bjudit på mig själv till en viss gräns, men då gick jag in i något annat. Jag var inte bara idrottare, jag var också en människa, säger hon till VG.

"Mycket kärlek"

Trots att hon och Rådin träffades redan vid årsskiftet 2005/06 så valde Pärson att hålla det hemligt fram till programmet.

Men Pärson känner inte att hon har fått en annan behandling av att hon kom ut.

– Vi har egentligen fått ett varmt välkomnande världen över. Det är något som vi har tagit till våra hjärtan. Bland alla mörka krafter som finns så finns det också mycket kärlek.

Det har gått mer än två år sen den dagen som Pärson beskriver som "omtumlande" och nu väntar paret sitt andra barn. Den här gången är det Pärson som bär på barnet - och det är inte det enda som har förändrats.

"Tuffare perioder"

Synen på homosexuella som föräldrar har blivit mer positiv enligt Pärson.

– Det är på väg att bli öppet när det gäller barn i Sverige. Klart att det har varit tuffare perioder, men de flesta tycker att det är bra. Folk är glada över att jag är gravid.

Pärson och Rådin har också, tack vare det uppmärksammade sommarpratet påverkats folks liv.

Pärson berättar att människor fortfarande närmar sig henne i det offentliga och berättar hur mycket hennes mod har betytt för dem.

– Att vi kan hjälpa folk på vägen känns väldigt bra, säger Pärson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!