Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pernilla Wibergs oväntade hyllning till Ebba Årsjö

Ebba Årsjö har gjort succé i paralympics.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Ebba Årsjö.
Foto: JOEL MARKLUND FOR OIS / OIS/IOC BILDBYRÅN
Ebba Årsjö när hon fick samtalet från Pernilla Wiberg.
Foto: SVT
Pernilla Wiberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Årsjö hade svårt att glädjas över sitt brons i störtlopp. 

Då följde hon upp det med ett guld i superkombination och slalom.

Nu tackar hon för det stora stödet hemifrån – från bland andra Pernilla Wiberg.

– Varenda liten kommentar från Sverige. Jag hör och ser allting, säger hon.

Ebba Årsjö kom till Paralympics som Sveriges kanske största medaljhopp och hon levererade direkt då hon tog brons i störtlopp. 

Trots det hade hon svårt att glädjas åt medaljen. 

– Jag råkade få en tredjeplats för att det var någon som körde ur, det var bara tur. Det var inget kul, säger hon. 

Du hade alltså svårt att glädjas åt ett brons?

– Helt ärligt så var det jättesvårt. Det var ingen av oss i vårt alipintlag från Sverige som firade. Det var ett riktigt skitåk liksom, det var bara tur och då känns det ju inte riktigt äkta. 

– Så är i efterhand är det klart att man ska vara stolt, det var ju inte totalt värdelöst, det var det inte, berättar hon.

”Jag ser och hör allting”

I superkombinationen två dagar senare blev det däremot ett guld - det första svenska på ett Vinter-Paralympics på åtta år. 

21-åringen berättar om vad hon ser som nyckeln till guldet. 

– Det är nog mitt super g-åk. Folk säger ju att jag gjorde ett bra slalomåk men hade jag inte varit så nära på super g så hade jag inte kunnat ta det totalt. Det är ju det som jag är så stolt över. 

Elitidrottare har en tendens att skärma av och inte följa sociala medier runt stora tävlingar. Årsjö skiljer sig dock från massan. 

– Jag är ju en sådan som får energi av andras energi och som pratar, som den extroverta personen är.

Responsen från Sverige har också gått rakt in i hjärtat. 

– Varenda liten kommentar från Sverige. Jag hör och ser allting. Det hjälper så mycket, säger hon. 

Hälsningen från Wiberg

Efter guldet visade SVT en videohälsning från den tvåfaldiga olympiska mästarinnan, Pernilla Wiberg, som precis som Årsjö kommer från Norrköping.  

– Det var helt sjukt. Det stod ”Norrköpings skidklubb” och då tänkte jag att det kanske är barnen från skidklubben hemma. Sedan ser jag att det är Pernilla som säger: ”Hej Ebba”. Jag är ju ganska blödig av mig så det kom ju tårar i ögonen, det blev värsta boosten. 

Ebba Årsjö gick sedan vidare och tog ytterligare ett guld i slalom – dagen efter att hon fallit i storslalomen. Hon trotsade smärtorna för att stå högst upp på pallen.

– Det senaste dygnet har varit vidrigt. Det har inte varit kul. Jag gick miste om medalj, och måste typ åka hem och göra MR (undersökning med magnetkamera). I inre menisken är det en skada. Man vet inte om den är ny eller gammal, men det är också jättemycket svullnad och blod i knäet, sa hon till TT efteråt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.