Bill Johnson.Bill Johnson.
Bill Johnson.
Här under karriären.Här under karriären.
Här under karriären.
Stig Strand. Foto: Daniel Stiller / BildbyrånStig Strand. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
Stig Strand. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
Lindsey Vonn. Foto: Gepa Pictures/ Ch. KelemenLindsey Vonn. Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen
Lindsey Vonn. Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen

OS-guldmedaljören död – 55 år gammal

Publicerad

Bill Johnson tog OS-guld i störtlopp i Sarajevo 1984.

Nu har han avlidit endast 55 år gammal, efter först ha förlorat känsel i både armar och ben.

När SportExpressen når Stig Strand är han ovetandes om sin gamle konkurrents död.

– Det kommer som en chock. Bill var en människa det lyste om, säger Strand.

"Vila i frid, Bill", skriver alpina superstjärnan Lindsey Vonn på twitter.

Bill Johnson blev en fixstjärna inom amerikansk idrott när han först kaxigt förutspådde att han skulle vinna guld i störtlopp i OS 1984 – och sedan också levde upp till sitt utspel när spelen avgjordes.

Var med om en skidolycka

Han blev därmed den förste amerikanske mannen att vinna ett guld i en alpin OS-gren. Därefter utsatte livet Johnson för en rad tuffa prövningar. Han petades ur OS-laget fyra år senare i Calgary, hans son gick tragiskt bort i en drunkningsolycka 1992 och hans fru lämnade honom 1999.

Två år senare var han med om en skidolycka som försatte honom i tillfälligt koma och orsakade permanenta hjärnskador. Hans tillstånd försämrades ytterligare när han drabbades av en stroke 2010.

"Han kunde inte svälja längre"

Nu har hans mamma bekräftat att Johnson har avlidit vid endast 55 års ålder.

– Han hade fruktansvärt ont de senaste tre veckorna. Han kunde inte svälja längre, så han kunde inte ta in någon näring, säger mamman DB Johnson-Cooper till tidningen The Oregonian.

Enligt samma tidning började det slutgiltiga förfallet i juni 2013, då en infektion slog till mot Johnsons vitala organ. I mars i fjol konstaterades det att Johnson hade förlorat talförmågan och varken kunde röra armar eller ben.

”Det kommer som en chock”

Stig Strand tävlande aldrig mot Johnsson, eftersom den ene höll på med teknikgrenar och den andre med fartgranar, men de lärde ändå känna varandra under 80-talet.

– Oj, jag visste inte att Bill hade dött. Det kommer som en chock. Han var en person det alltid lyste om när man träffade honom. Att dö när man är 55 år är alldeles för tidigt, säger Strand till SportExpressen.

– Han var väldigt färgstark. Det var alltid liv och rörelse kring honom, och det hände alltid något.

Även alpina skiddrottningen Lindsey Vonn sörjer den avlidne legendaren.

"Vila i frid, Bill", skriver hon på twitter.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde, sportälskare?

Följ SportExpressen på de sociala medierna – Facebook och Twitter – för en ännu större tillgång till de senaste, häftigaste, mest spännande och viktigaste nyheterna från sportvärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag