Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-guldhjälte hotar att byta land: ”Är bisarrt”

Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / IMAGO/SVEN SIMON IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hon beskrevs som en av de största skrällarna i OS-historien efter sina två guld tidigare i år. 

Nu hotar Ester Ledecka att byta tävlingsnation. 

Ester Ledecka för en av OS-historiens största skrällar någonsin i Pyoengchang. När hon tog guld i både super G och snowboardens parallellslalom blev första kvinna att vinna två guld inom två olika sporter i samma spel. 

– Det är den största skrällen i den alpina historien, sa experten Hans Olsson i Kanal 5.

Då firade man högljutt i Tjeckien – men nu råder det betydligt bittrare tongångar kring Ledecka. 22-åringen har nämligen vägrat att skriva under ett avtal med det tjeckiska skidförbundet. Anledningen är att kontraktet som förbundet erbjuder begränsar vilka sponsorer som Ledecka får samarbeta med framöver.

Ledecka kan byta land

– Förbundet förhindrar oss från att förhandla med partners som är nödvändiga för att Ester ska kunna konkurrera med och besegra sina motståndare, säger agenten David Travnicek till Ceska Televize.  

Enligt pappan Janek Ledecka har förbundet riktat ett ultimatum till stjärnskottet.

– Jag fick ett meddelande där det stod att hon inte skulle få tävla i loppen som de deltar i om hon inte skriver på kontraktet, vilket jag tycker är bisarrt och fel, säger Janek Ledecka. 

"En otroligt duktig idrottare”

Ledecka och hennes pappa har i gengäld hotat med att representera ett annat land i tävlingssammanhang.

Samtidigt bedyrar förbundet att man är villiga att fortsätta förhandla.

”Vi är fullt medvetna om att Ester är en otroligt duktig idrottare, varför vi erbjudit henne villkor som saknar motstycke i förbundets historia. Vi gör vårt bästa för att representera Ester och fortsätta glädja fansen”, skriver förbundet i ett uttalande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.