Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: "Har varit krig att hitta snö"

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

ÅRE. Glaciärerna smälter - vilket påverkar de alpina åkarna negativt. 

Samtidigt är stjärnor som Frida Hansdotter och Mattias Hargin i allra högsta grad en del av klimatproblemet. 

Det alpina landslaget står för fyra gånger mer CO2-utsläpp än en genomsnittlig svensk. 

Varje höst reser det alpina landslaget till Alperna för att träna på glaciärerna i Österrike eller Schweiz. 

De senaste åren har synen varit nedslående. 

– Man kan se med blotta ögat att de blir mindre varje gång man kommer tillbaka och det är en sorg. Nu har det blivit så illa att man flyttar liftar för att kunna träna där vi brukar träna, säger Tommy Eliasson Winter, sportchef för det alpina landslaget. 

De smältande isarna har blivit en väckarklocka för landslaget. Med start förra året tog de därför in en miljöingenjör för att kartlägga sina utsläpp.

"Vi var fyra gånger sämre"

Resultatet blev en ögonöppnare och ledde till kraftiga förändringar. 

– Vi kunde konstatera att vi var fyra gånger sämre än en genomsnittlig svensk om man räknar på årets resschema. Det är inte så ofta man ställer sig upp när man är så dålig på något och pratar om det, men vi vill göra det och sätta lite press på oss själva att göra vad vi kan, säger Tommy Eliasson Winter. 

Det alpina landslaget har nu bestämt sig för att halvera sitt utsläpp till 2022. Och redan tills 2019 vill de dra ner CO2-utsläppet med 25 procent. 

– Vi har tittat på våra fastigheter där vi nu använder spillvärme. Sedan har vi skrivit in klimatkompensation i vårt avtal med SAS och nu håller vi på att kolla med Ica, Mc Donalds och Scandic hur vi kan göra på matsidan, säger Eliasson Winter. 

Landslaget vill halvera utsläppen

Det alpina landslaget har arbetat aktivt med miljöfrågan de senaste sju månaderna. Under tre och en halv månad tog de hjälp av en miljöingenjör för att utvärdera vilka delar som gick att förbättra. Samtidigt har arrangören av VM 2019 gått ut och lovat ett miljömärkt mästerskap. 

– Vi vet att vi har svårt i den här frågan för vi förflyttar oss över hela planeten och åker på konstgjord snö. Men vi jobbar aktivt med det och vår tanke är att försöka driva fram att de andra nationerna hakar på. Om vi går före med egna åtgärder så blir det svårt för de andra att påstå att det inte går att göra någonting, säger Tommy Eliasson Winter. 

Slalomåkaren Mattias Hargin är positiv till satsningen som han menar är nödvändig. 

– Självklart är det bra att vi som vill ha snö och ett kallare klimat visar att vi bryr oss, för det gör vi även om vi flyger över världen. Så detta är jättebra och något vi åkare står bakom. 

Hur märker du som skidåkare av den globala uppvärmningen?

– Under vintern har det varit krig att hitta snö, så självklart har det blivit svårare och glaciärerna minskar. Det är jättestor skillnad på glaciärerna om man ser ett par år tillbaka och det är tråkigt att se, säger Hargin.