Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska stjärnan kan tvingas skaffa protes

Foto: BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ CHRISTIAN WALGRAM / GEPA BILDBYRÅN
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Aksel Lund Svindal har varit svårt skadedrabbad.

Nu kan karriären vara över – och norrmannen kan tvingas skaffa en knäprotes.

– Jag hoppas att tekniken räddar mig, säger han till VG

Aksel Lund Svindal, 35, är en Norges främsta vinteridrottare någonsin. 

Fartspecialisten har tolv mästerskapsmedaljer, bland annat två OS-guld, i prisskåpet från en lång och framgångsrik karriär.

Men under karriären har Svindal varit svårt skadedrabbad, och han dras fortfarande med konsekvenserna från en mycket svår knäskada för två år sedan.

I en svår krasch i Kitzbühel slet norrmannen av korsbandet, menisken samtidigt som brosket mellan knät och lårbenet slets av. 

I värsta fall måste Aksel Lund Svindal sätta in en protes efter den aktiva karriären.

– Läkarna är lite så: ”Brosk, det löser vi inte”. Men jag är optimistisk. Vissa säger att den enda lösningen är att få ett knä av titan, att broskskador aldrig kan ordna sig. 

Norska stjärnan kan behöva protes

– Tekniken kommer inte vara som den är för alltid. Jag tror att de saker som läkarna inte kan ordna nu, det går att lösa om femton år, säger Svindal. 

För att kunna tävla även i vinter ägnar sig Svindal åt mycket alternativ träning under sommaren. 90% av all träning sker på cykel, skriver VG.

– Knät är klart bättre än vad det var när jag färdig med vintern. Då var det ganska dåligt, säger Aksel Lund Svindal till VG. 

Beslut om karriären kan fortsätta tänker norrmannen vänta med till september eller till och med oktober, avslöjar han.

– Allt annat får jag till. Jag kan inte springa, men att cykla går väldigt bra, det med. Och när jag cyklat mycket kan jag köra styrka också. Skidåkningen är problemet, säger Aksel Lund Svindal. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.