Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wibergs stora sorg efter norska OS-hjältens död

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Finn ”Finken” Christian Jagge, 54, är död. 

Den tidigare OS-guldmedaljören i slalom gick bort på Ullevål sjukhus i Oslo under onsdagen.

”Vi kände varandra väl. En stor kram från ett riktigt tungt hjärta. Han var en otroligt fin människa”, skriver Pernilla Wiberg i ett sms till SportExpressen.

Den norska alpinåkaren Finn ”Finken” Christian Jagge vann totalt sju slalomtävlingar i världscupen, men karriärens höjdpunkt var guldet i slalom under OS 1992 i Albertville. 

Dödsfallet bekräftas av hans fru Trine-Lise Jagge. 

”Vår största kärlek, vår största hjälte och klippa. Världens bästa pappa och världens bästa ”MesterHubby” dog ​​i dag. Det är obeskrivligt smärtsamt och vi är helt krossade”, skriver Trine-Lise Jagge på Facebook.

Avslutade karriären 2000

Jagge tävlade mot välkända idrottare som Alberto Tomba, Thomas Sykora och Jure Košir och avslutade sin karriär 2000. 

Efter karriären har han varit tränare för Norges alpina landslag, men har även medverkat i den norska versionen av ”Let's dance”, ”Skal vi danse”, samt Mästarnas mästare som han också vann. Under de senaste åren var han alpintexpert i TV 2. 

Den svenska alpina legendaren Pernilla Wiberg kände Finn Christian Jagge väl och skriver i ett sms till SportExpressen att: ”Finken” ställde upp med egna pengar för att stötta talanger, samtidigt som han anordnade evenemang med deltagare från hela världen där inkomsten gick till att stötta cancersjuka barn”.

”Han var en av de största karaktärerna i norsk idrott. Vi kände varandra väl. En stor kram från ett riktigt tungt hjärta. Han var en otroligt fin människa”, skriver Wiberg. 

Hyllas av statsminister

Norges statsminister skickar också en hälsning. 

”Otroligt trist att höra att Finn Christian Jagge är död, bara 54 år gammal. Mina tankar går till hans familj och nära och kära. Ett tomrum kommer att uppstå, både i hans familj samt den norska idrottsmiljön”, skriver den norska statsminister Erna Solberg på Twitter. 

De tidigare lagkamraterna Atle Skårdal och Kjetil André Aamodt minns Jagge med glädje. 

– Han var en viktig del av laget med sitt positiva och öppna beteende. Han var alltid på gott humör. Han var en sällsynt kämpe, säger Skårdal till NRK. 

– Det är väldigt ledsamt. Han var i mitten av livet, en ung 54-åring som var aktiv. Det är bara tragiskt och ledsamt. Han var en unik idrottsman. Han var bra i flera sporter, även inom tennis. I den alpina miljön var han en legend, säger Kjetil André Aamodt till NRK.

Båda Jagges föräldrar var idrottare på elitnivå. Modern Liv Jagge-Christiansen, 77, vann norska mästerskapen i både tennis och alpint, medan fadern Finn Dag Jagge, som gick bort i cancer 1999, tog 42 NM-titlar i tennis. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.