Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar sitt ingrepp: ”Hjärtat startades om”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

För sex år sedan tvingades Ingemar Stenmark till en hjärtoperation efter problem med fladder. Det berättar den svenska skidlegendaren i en intervju med Aftonbladet.

– För mig så rusade hjärtat. Man läser om längdåkare som kan få sådana problem och så var det för mig också. Det försvann först, kom sedan tillbaka och rusade igen och sedan blev det kroniskt. Det gick aldrig tillbaka, säger han.

Förmaksfladder liknar förmaksflimmer och innebär att hjärtat slår i otakt. Vid fladder kan den drabbade personen få både en snabb och regelbunden puls och en snabb oregelbunden puls.

Ingmar Stenmark berättar att hans symptom först försvann, men att de sedan kom tillbaka och blev permanenta.

– Man blir tröttare, jag blev inte så orolig, men så länge man har det där så är det svårt att träna. Risken om man går med det och inte vet om det är att man kan få en stroke. Men äter man blodförtunnande är det inte så stor risk. Tack vare att jag har gjort en ablation så har jag inga besvär nu och behöver inte äta någon medicin, säger han till Aftonbladet. 

Hustrun Tarjas oro

Skidikonen, som fyller 65 den 18 mars, berättar att han tror att problemen kommer från den hårda träningen under hans karriär som professionell idrottare.

Stenmark säger att han själv inte kände sig rädd för problemen eller operationen men att hustrun Tarja, som han har dottern Iza med, var orolig i samband med elkonverteringen. Det är en elektrisk stöt som används för att ändra hjärtats rytm så att det slår som vanligt igen.

– Jag gjorde en sådan där elkonvertering innan jag gjorde min ablation, det innebär att man får en elstöt så att hjärtat startas om. Det var hon mer orolig för, hon har jobbat som undersköterska så hon har sett konsekvenser av sådant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.