Efter olyckan ställs alla flyguppvisningar in. Foto: TV4Efter olyckan ställs alla flyguppvisningar in. Foto: TV4
Efter olyckan ställs alla flyguppvisningar in.  Foto: TV4
Dessutom blir det en tung ekonomisk smäll för det schweiziska tv-bolaget. Foto: Jean-Christophe Bott / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDessutom blir det en tung ekonomisk smäll för det schweiziska tv-bolaget. Foto: Jean-Christophe Bott / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dessutom blir det en tung ekonomisk smäll för det schweiziska tv-bolaget.  Foto: Jean-Christophe Bott / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Miljonsmäll för bolaget – efter skandalen i VM

Publicerad

SANKT MORITZ. Flygincidenten som avbröt herrarnas storslalom får kostsamma konsekvenser.

Skadorna på den vajer och kamera som skadades i olyckan kostar det schweiziska tv-bolaget 2,4 miljoner kronor.

Samtidigt meddelar polisen nu att helgens flyguppvisningar kommer att ställas in.

Dramatiska scener utspelade sig i VM-backen i Sankt Moritz inför herrarnas andra storslalomåk.

Ett av de nio uppvisningsplan som flög över området i pausen körde in i en kameravajer. Vajern och dess kamera föll ner mot målområdet och landade framför chockade åskådare.

Nu har polis och millitär startat en utredning och även beslutat att ställa in helgens planerade flyguppvisningar.

– Flygvapnet har tagit beslutet att de inte kommer att göra några fler uppvisningar i sankt Moritz, säger den lokala polisens talesperson Robert Will.

Dyr utrustning skadades

Han berättar även att olyckan fick kostsamma konsekvenser när utrustningen som planet flög in i förstördes.

– Kostnaden för skadorna beräknas vara på 2,5 miljoner kronor, säger Will.

Samtidigt är arrangören tacksam över att incidenten inte fick än mer kostsamma konsekvenser.

– Planet landade säkert och inga skador skedde. Nu ska polisen leta efter bevis, men det är militären som kommer att utreda händelsen, säger Robert Will.

Liften stängdes

Det internationella skidförbundet, FIS, talesperson Sarah Lewis, beklagade olyckan men berömde de inblandade för deras snabba agerande:

– Vi vill tacka alla personer kring liften och backen för att detta inte påverkade tävlingen mer än det gjorde. Vi har full förståelse för att det var nödvändigt att stänga ner liften för att se så att inga skador skett. Och eftersom åkare satt på liften så flyttades tävlingen fram, säger Lewis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag