Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mikaela Shiffrin om sorgen efter pappans bortgång

Mikaela Shiffrin.
Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
Shiffrin hade ett tungt OS.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mikaela Shiffrin med pappa Jeff (till höger) och Eileen Shiffrin (t.v).
Foto: ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Mikaela Shiffrin är en av världens absolut bästa alpinskidåkare.

Dessutom jagar hon Ingemar Stenmarks rekord notering i antal världscupsegrar.

Nu öppnar hon upp om den tuffa tiden efter sin pappas bortgång i The Players Tribune.

”När han försvann ville jag inte åka skidor. Jag ville inte äta. Jag ville inte sova. Jag var rädd för att drömma”, skriver Shiffrin.

Den amerikanska alpinstjärnan Mikaela Shiffrin har haft ett par tuffa år bakom sig. Så väl i tävlingsbackarna som på det privata planet.

Inte minst då hennes pappa Jeff hastigt gick bort i början av 2020. Men därefter ställdes delar av världscupsäsongen in på grund av pandemin, innan Shiffrin skadade sig.

Inför OS i Peking var hennes status också något osäker. Väl där åkte hon ur i två av sina favoritdiscipliner, slalom och storslalom.

Nu berättar hon om den mentala kampen runt OS i Peking och om den tunga tiden efter sin pappas bortgång i en text på The Players Tribune.

”Skidåkningen var alltid vår grej. Det var också det som gjorde det så tufft, det var brutalt tufft, att bara fortsätta framåt när vi förlorade pappa. När han försvann ville jag inte åka skidor. Jag ville inte äta. Jag ville inte sova. Jag var rädd för att drömma”, skriver 27-åringen.

”Glömmer aldrig den kramen”

Hon fortsätter:

”Vanligtvis när du har en mardröm och något hemskt händer vaknar du kallsvettig och med ett rusande hjärta. Men du inser att det bara var en dröm och dina kära inte förlorade. För mig var det tvärtom. I mina drömmar var han (pappa) fortfarande där.” 

När hon också tar upp ett minne av sin pappa är det i samband med ett av hennes två OS-guld.

”Vad jag verkligen minns, och aldrig kommer att glömma så länge jag lever, är vem jag kramade först efter att jag vunnit guld. Det var min pappa.”

”Han grät. Han drog mig närmare sig och han var så stolt. Jag kan fortfarande känna den kramen”, skriver Shiffrin.

Totalt har Mikaela Shiffrin tagit 17 OS- och VM-medaljer i karriären. Dessutom står hon på 74 världscupsegrar och jagar Ingemar Stenmarks notering på 86 segrar. Dessutom vann hon den totala världscupen för fjärde gången i vintras.

Ur arkivet: ”Fantastiskt att köra i Sverige”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.