Foto: SVT
 Foto: SVT

Maze missade guldet – Riesch var för snabb

Publicerad

I Lindsey Vonns skadefrånvaro är Tina Maze storfavorit till att bli VM-drottning. Men i dagens superkombination var det Maria Höfl-Riesch som åkte snabbast.

– Maze var riktigt försiktig, vi är inte vana att se henne så, säger SVT-experten Pernilla Wiberg.

Efter det första åket ledde Tina Maze, på exakt samma tid som österrikiskan Anna Fenninger. Men i det andra åket i dagens superkombination åkte Fenninger ut, och Maze höll inte hela vägen.

Det öppnade för Maria Höfl-Riesch som tog hem guldet.

– Maria har haft en liten down-period och har kört ur gång efter gång. Jag tror att hon rankar det här guldet högt, säger SVT:s expert Pernilla Wiberg.

Efter att amerikanskan Lindsey Vonn skadat sig i super-G-tävlingen tidigare i VM trodde många att Tina Maze skulle bli VM-drottning. Och efter ledningen i det första åket i dagens superkombination såg det minst sagt bra ut för slovenskan.

Men det var jämnt efter det första åket.

Guldmedaljören Maria Höfl-Riesch var bara två tiondelar efter ledarduon.

"Rädd för att köra ur"

– Jag tror att Maze var rädd för att köra ur, man kände inte igen hennes åkning, säger Wiberg.

Höfl-Riesch vann alltså guld i damernas superkombination, 46 hundradelar före tvåan Tina Maze. Svenskan Sara Hector blev nia, 3,67 sekunder efter segrarinnan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag