Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardröm för Hector på världscupen i Åre

Foto: Pontus Lundahl/Tt
Sara HectorFoto: Pontus Lundahl/Tt

Sara Hector tvingades avbryta lördagens storslalom i Åre med stora smärtor.

Nu tvingas hon till operation och säsongen är över.

– Det här är en allvarlig skada med ett långt rehabförlopp, säger landslagsläkaren Per Liljeholm.

Sara Hector startade som först av alla i Åres storslalomtävling under lördagen.

Loppet varade dock bara i knappa 30 sekunder för henne.

Hon kom lite sent in i en sväng, satte sig lite på skidorna, men fortsatte sedan ett par käppar innan hon självmant bestämde sig för att avbryta, till synes i ordentliga smärtor.

Hon lade sig sedan ner i snön och inväntade hjälp. Därefter fick svenskan sedan föras ner i en pulka.

Väl nere i målfållan blev hon undersökt av landslagsläkaren Per Liljeholm som nu konstaterat att de rör sig om en knäskada.

– Knäet ser med tanke på vad hon gjorde oförskämt fint ut faktiskt. Det är inte speciellt svullet och ytterst lite, eller lätt till måttligt instabilt så det var ju mer positivt än väntat. Känslan är ju ändå när hon berättar om vad som har hänt och hur det kändes i knäet att det borde vara en skada på främre korsbandet. Det är väl huvuddiagnosen ändå.

– Men jag hade förväntat mig, som det såg ut på tv-bilder och hur hon berättade, att det var ett klockrent korsband, säger han.

– Av naturliga skäl när man är mitt uppe i det så är det klar att hon är ledsen och bedrövad. Men hon försöker precis som alla andra få ett definitivt svar och ett facit med magnetkamera och ta fakta utifrån det, sa Liljeholm inför magnetkameraundersökning.

Stor risk för operation

Därefter transporterades Hector till sjukhuset i Östersund där hon genomgick magnetkameraundersökning.

En magnetröntgen och utförlig undersökning gjordes i Östersund under eftermiddagen, den visar nu att Sara har slagit bort en bit brosk från glidytan på knäskålens baksida.

– Det här är en allvarlig skada med ett långt rehabförlopp. Sara kommer att opereras inom de närmsta dagarna då man kommer fixera den lösa broskbiten, säger Liljeholm.

– Det finns inga ledbandsskador, inget bone bruise och ingenting tyder på att knäskålen varit ur led, det här var en helt isolerad skada.

Efter operationen så väntar minst sex månaders rehab och de första sex till åtta veckorna så kommer Sara få använda ett knäskydd så att knäskålen håller sig stilla.

Hansdotter slutade sexa

Själva tävlingen då? Frida Hansdotter hade chansen att ta en historisk första pallplats i storslalom. Men hon fick inte åkningen alls att stämma i det andra åket och Hansdotter slutade sexa.

Segermaskinen Vonn vann.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.