Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Man förlöjligar Finland och Danmark – är ofint”

Tommy Eliasson Winter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lisa Hörnblad. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

ÅRE. Den svenska fartsatsningen har misslyckats, sett till medaljmålet. 

Samtidigt menar landslagsledningen att förutsättningarna är bättre än på flera år. 

– Tidigare har vi tagit en klump pengar och gett till tyskarna. Nu bygger vi upp något själva, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.  

– Det är jättekonstigt att vi får kritik, det är bara kolla vart vi var för två år sedan och vart vi är nu, säger fartåkaren Lisa Hörnblad.

Kajsa Kling var senaste svensk att ta en pallplats på världscupen i någon av fartdisciplinerna. 2016 slutade hon trea i störtloppet i Lake Louise.

Året innan hade Sverige presenterat en miljonsatsning på fart. Med målsättningen att ta medalj på hemma-VM i Åre, 2019.   

Enligt alpinchefen Tommy Eliasson Winter var det Kajsa Kling som skulle ta medaljen i Åre, en målsättning som sprack när hon i fjol meddelade att karriären är över. 

I stället blev Lisa Hörnblads 20:e plats i super-G och Felix Monséns 16:e plats i störtlopp de främsta svenska resultaten i fartgrenarna på VM. 

– Det är resultat vi är väldigt stolta över utefter förutsättningarna, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Fick kritik av SVT

I SVT:s VM-magasin tidigare i veckan målade experterna Pernilla Wiberg och Tobias Hellman upp en bild av en misslyckad satsning. På plats i studion satt Eliasson Winter och svarade på deras kritik. 

Och stämningen blev spänd när Wiberg ifrågasatte landslagets förmåga att hitta åkare som ”älskar fart”.

– Pernilla, hur tänker du att man ska kunna se att ungdomar älskar fart? Det är en världsfrånvänd fråga, det är helt orimligt, svarade Eliasson Winter.  

”En väldigt konstig tanke”

För SportExpressen ger Pernilla Wiberg sin syn på den svenska satsningen, och pekar på vad som gått snett, enligt henne. 

– Jag hade önskat att vi haft ett bättre samarbete med Norge, men man har valt att samarbeta med Finland och Danmark i stället. För mig är det en väldig konstig tanke, när det gäller fart, säger Wiberg som menar att Norge är världsledande och den nation man bör samarbeta med. 

– Jag hade önskat att förhållandet varit mycket bättre, med ett samarbete med Norge som är väldigt duktiga. Men man har valt en annan väg, säger Pernilla Wiberg. 

Tommy Eliasson Winter berättar att landslaget tidigare samarbetat med andra nationer på herrsidan, men nu valt att bygga upp en egen satsning från grunden. 

– Tidigare har vi tagit en klump pengar och sagt till tyskarna, att tar ni hand om Hans Olsson (tidigare fartåkare) så betalar vi. Då får man mycket individuellt värde för hans del, men inget strukturellt värde för Sverige. Så nu bygger vi något själv. Det är långsammare och svårare, men samlar kraft över tid. 

Man förlöjligar Finland och Danmark

Om samarbetet med Danmark och Finland säger Eliasson Winter följande:

– Man förlöjligar Finland och Danmark lite grann, vilket är ofint. Vi har inga problem att ta kritik om den är relevant, men det tyckte jag inte den var. 

Även de svenska fartåkarna har reagerat på kritiken från SVT-profilerna. 

Efter lördagens störtlopp valde Alexander Köll att lyfta fram lagkamraten Felix Monséns resultat i störtloppet. 

– Han slutar på en 16:e plats, vilket är fantastiskt och det visar i vilken riktning fartsatsningen går. Det visar bara att det är väldigt positivt med fartsatsningen och kul att visa alla de som inte tror på oss, detta är en bekräftelse för oss, sa Köll.

”Konstigt att vi får kritik”

Även Lisa Hörnblad valde att bemöta kritiken efter damernas störtopp:

– Det är jättekonstigt, jag tycker det är solklart att vi tar sjumilakliv varje vecka och varje år. Det är jättekonstigt att vi får kritik för det, bara kolla vart vi var för två år sedan och vart vi är nu. Vi gör det skitbra generellt. 

När kan satsningen bära frukt?

– Snart, jag tycker den har gjort det redan, jag gör min första världscupssäsong i år och har 11:e och 12:e plats vilket är jättebra för att vara första säsongen. Så det kommer, men det tar tid, säger Lisa Hörnblad.