Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livet efter Matilda Rapaports dödsfall

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Foto: OSKAR ENANDER / RED BULL CONTENT POOL
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Ett drygt år har gått sedan Mattias Hargin förlorade sin hustru Matilda Rapaport i en lavinolycka. 

I en intervju med tidskriften Åka Skidor berättar han om valet att bo kvar i den gemensamma lägenheten – och framtiden:

– Kanske är jag lite enklare nu: Jag fokuserar verkligen på den här säsongen som kommer. Och sen får vi se, säger Hargin i tidskriften som kommer ut på tisdag.

När den alpina slalomsäsongen drar i gång till helgen finns Mattias Hargin på plats i finska Levi. 

Bakom sig har han ett tufft år, både sportsligt och privat. 

När VM avgjordes i februari i år var Hargin på väg mot medalj i slalomens andra åk. Men precis innan målgång stoppades han av en snöplig innerskida och körde ur. 

Ett halvår tidigare hade hustrun och friåkaren Matilda Rapaport omkommit i en lavinolycka i Chile. 

Där och då kastades livet omkull. 

Skidåkningen blev till en början sekundär. Hargin övervägde att sluta, men bestämde sig för att fortsätta sin alpina karriär.

– När det är det man älskar som tog bort Matilda så gick självklart de tankarna, men det är fel att tänka så för varken hon eller någon annan vill att man ska sluta. Så där kom jag på bättre tankar ganska snabbt, sa Hargin i fjol. 

Siktet inställt på OS-medalj

I dag – ett år senare – laddar slalomspecialisten för en ny säsong. 

I en intervju med tidskriften Åka Skidor, som kommer ut på tisdag, berättar Hargin om sin sportsliga målsättning och jakten på olympisk framgång:

– Vi har ett OS den här säsongen och ett VM på hemmaplan säsongen efter det. Jag skulle så jäkla gärna vilja ha medalj. Så är det ju. Jag har varit i världstoppen, bland de femton bästa, sedan 2009. Det är klart jag vill ha medalj.

LÄS MER: Maria Pietilä Holmner tvingas avstå slalompremiären i Levi

För reportern Håkan Stenlund berättar Mattias Hargin att han har återupptagit friåkningen och fortfarande har sin bas i Engelberg. Det var här, i den lilla schweiziska skidorten, som Mattias Hargin och Matilda Rapaport gifte sig våren 2016. Det var också här de bodde tillsammans, i samma lägenhet som Hargin fortsatt bor kvar i. 

– En del sa att det kanske inte var så bra med samma lägenhet. Men det funkar.

– Livet är annorlunda nu. Så är det. Matilda och jag hade planer och drömmar tillsammans. Ett år senare är det jag som har planer och drömmar. Jag fokuserar på enkla saker. På att träna och vara i form och vara med mina kompisar. Med de människor som gör att jag känner mig trygg och säker med. Endorfiner och kompisar är inte dåliga partners, säger Hargin i intervjun med tidskriften Åka Skidor.

Nya numret av Åka Skidor kommer ut på tisdag den 7 november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.